Aktualizované Zo Slovenska

Matovič STOPOL zdravotníctvu peniaze: Doplatia na to PACIENTI zhoršenou starostlivosťou!

Stopnutie financií pre zdravotníctvo zdôvodnil Matovič tým, že súkromné zdravotné poisťovne by si financie vyplatili na svoje účty na Cypre.

Ilustračný obrázok k článku Matovič STOPOL zdravotníctvu peniaze: Doplatia na to PACIENTI zhoršenou starostlivosťou!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Strašenie pacientov vyplácaním peňazí na Cypre je na úrovni krčmových rečí. V reakcii na tvrdenia ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) to pre TASR uviedla súkromná zdravotná poisťovňa (ZP) Dôvera.

Menej zdravotnej starostlivosti?

Vzhľadom na aktuálnu daňovú prognózu sa má platba za poistencov štátu celkovo znížiť o viac ako 232 miliónov eur. Šéf rezortu financií v stredu povedal, že nemocnice pre pandémiu budú poskytovať menej zdravotnej starostlivosti.

"Vysvetľovali sme si pohľady. Základná vec bola 232 miliónov eur – viazanie výdavkov tento rok,“ informoval Matovič o stretnutí s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO). Zástupcom rezortu zdravotníctva podľa jeho slov vysvetlili, že ide len o dodržiavanie zákona.

Finančné prostriedky im určené sa tak podľa ministra financií odsunú na neskôr. Inak by si podľa jeho slov súkromné zdravotné poisťovne odviedli zisky na cyperské účty a peniaze pre chorých ľudí by neboli.

Minister financií podľa najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovne „dobre vie“, že zdravotné poisťovne platia nemocniciam plné úhrady bez ohľadu na to, koľko zdravotnej starostlivosti pacientom poskytnú, teda paušálne platby.

Drahšia liečba

Jej PR špecialista Matej Štepianský podotkol, že odkladanie zdravotnej starostlivosti pre pandémiu znamená, že pacientom sa bude zhoršovať stav a ich liečba bude ešte drahšia.

Matovič tiež povedal, že Ministerstvo financií (MF) SR neberie na zdravotnú starostlivosť Ministerstvu zdravotníctva (MZ) SR ani „jedno jediné euro“.

Zdravotná poisťovňa v reakcii na tento výrok uviedla, že nie je pravdou, že akýmkoľvek škrtnutím peňazí neprišlo zdravotníctvo ani o cent.

„Z každého eura v zdravotníctve predstavuje zisk zdravotnej poisťovne len asi jedno percento. Viac ako 90 centov z každého eura je použitých na úhradu zdravotnej starostlivosti a ďalšie peniaze na rôzne poplatky, prevádzku Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby, Národného centra zdravotníckych informácií, Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a najmenší podiel za posledné roky tvorí zisk zdravotnej poisťovne,“ dodal Štepianský s dôvetkom, že ak zdravotníctvo prichádza o finančné zdroje, prichádzajú o ne najmä pacienti.

Kritika politikov i odborníkov

Mimoparlamentné strany Spolu, KDH aj Hlas-SD kritizujú zníženie platieb za poistencov štátu. Podpredsedníčka strany Spolu Andrea Letanovská hovorí, že takýto krok môže byť „poslednou ranou“ slovenskému zdravotníctvu.

Tímlíderka KDH pre zdravotníctvo Monika Kolejáková to považuje za nelogický krok. Člen zdravotníckeho parlamentného výboru a podpredseda Hlasu-SD Richard Raši tvrdí, že návrh rozpočtu pre zdravotníctvo „je nielen nedostatočný, ale doslova likvidačný“.

„Minister zdravotníctva namiesto toho, aby povedal, že to nie je možné, lebo to ohrozí naše zdravotníctvo, tak rozpošle zdravotným poisťovniam oznámenie o tom, že dostanú o 65 % menej, ako mali dostať,“ skritizoval exminister zdravotníctva a poslanec mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši.

Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini tvrdí, že takýmto krokom hodila vláda slovenské zdravotníctvo cez palubu. „Aby občan chápal, čo sa môže stať. Ak má plánovanú operáciu do konca roka napríklad na výmenu kĺbu, ak sa vôbec na ňu dostane, tak mu nedajú ten najlepší, najdrahší, ale možno len nejakú náhradu, aby sa na operácii ušetrilo, alebo ho pravdepodobne neodoperujú a povedia: Budete čakať do budúceho roka,“ priblížil.

Fatálne dôsledky

Rozhodnutie Ministerstva financií (MF) SR znížiť platby za poistencov štátu na rok 2021 môže mať za následok odkladanie zdravotnej starostlivosti či neuhradenie liečby pacientom. Vo svojom stanovisku to uviedla Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP).

„Nedostatok peňazí v zdravotníctve môže mať za následok odkladanie zdravotnej starostlivosti a neuhradenie liečby pacientom, čo je nielen v rozpore so základnými právami pacienta, ale to môže mať aj fatálne dôsledky,“ uviedla prezidentka AOPP Mária Lévyová.

Ďalším odkladaním operácií či plánovaných vyšetrení u špecialistov sa podľa Lévyovej zhorší celkový zdravotný stav populácie, zvýši sa invalidita aj úmrtnosť.

Po rokovaní tripartity

Ako v stredu podvečer informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ministerstvo financií uvoľní v prípade potreby peniaze pre zdravotníctvo, s ktorými sa plánovalo v tohtoročnom rozpočte na platbu za poistencov štátu. V súčasnosti je znížená o viac ako 232 miliónov eur.

Vyjadrenie prišlo po rokovaní odvetvovej tripartity. Šéf rezortu zdravotníctva hovoril aj o možnosti dofinancovania na budúci rok vo výške 220 miliónov eur.

Lengvarský zdôraznil, že na utorkových (12. 10.) rokovaniach vysvetlili rezortu financií potreby zdravotníckeho sektora. „Mám dojem, že došlo k nejakej zhodne a dnes to bolo potvrdené aj na rokovaní hospodárskej a sociálnej rady, keď rezerva, ktorá bola vytvorená na ministerstve financií, bude slúžiť na potreby ministerstva zdravotníctva,“ uviedol šéf rezortu zdravotníctva.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM