MI Zo Slovenska

Matovič urazil vedcov. Oni však slovenskú vakcínu vyvíjajú aj bez pomoci štátu

Slovenskí vedci úspešne vyvíjajú vakcínu proti Covid-19 a robia to za peniaze zo súkromných zdrojov. Výroba by mala byť vo Švajčiarsku.

Ilustračný obrázok k článku Matovič urazil vedcov. Oni však slovenskú vakcínu vyvíjajú aj bez pomoci štátu
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Začiatkom januára mal Igor Matovič opäť jednu zo svojich pamätných tlačoviek, kde vyhlásil, že každý, kto podporuje masívne očkovanie namiesto plošného testovania, je hlupák.

Urážka smerovala k vedcom, ktorí kritizovali jeho osobný nápad s celorepublikovým testovaním. Premiér im odkázal, že keď sú takí múdri, mali tú vakcínu vyvinúť, aby Slovensko malo dostatok očkovacích dávok. Lenže oni to už robia a bez pomoci jeho vlády.

Bez štátu

Šéf mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš sa na Facebooku vrátil k Matovičovým urážkam na adresu vedcov a odkázal mu, že „slovenská veda potrebuje nakopnúť, nie nakopať.“

„Mozgy na to máme a slovenská vakcína proti Covidu19 je skutočne vo vývoji. Pracuje na nej tím okolo vedca Norberta Žilku. Bez podpory štátu a vyrábať sa bude vo Švajčiarsku,“ uviedol J. Hipš.

Dnes24 oslovil N. Žilku s otázkou, či je to pravda a kedy by vakcína mohla byť dostupná. Na odpoveď čakáme. Už skôr sa však tento slovenský neuroimunológ vyjadril pre iné médiá, že očkovaciu látku proti korone vyvíjajú čisto bez podpory štátu.

„Nikdy sme nezískali žiadne zdroje financovania zo štátu, vždy sme hľadali súkromné zdroje. Ale teraz sme sa rozhodli, že keďže ideme cestou covidovej vakcíny… tak možno prichádza ten čas, keď by sme mali začať diskutovať s vládou ako tieto procesy urýchliť a dostať sa čím skôr do klinického skúšania,“ uviedol N. Žilka pred pár dňami pre denník Postoj.

Podpora je slabá

Na Slovensku je veda a výskum dlhodobo podfinancovaná a nijako zásadne sa to nemení ani po nástupe novej vlády Igora Matoviča, ktorý vedcov urazil. Ich výsledky sú však závislé od prísunu financií na výskum.

„Veda stále stráca financovanie… V tomto vidím aj istý paradox, keď sa vláda snaží využívať expertízu vedcov, ale podpora vedy ako takej stagnuje,“ uviedol riaditeľ Slovenskej organizácie pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA) Daniel Straka pre webnoviny.

Slovensko vynaložilo v minulom roku na výskum a vývoj len 0,83 % HDP, čo je menej ako Chorvátsko, Poľsko alebo Česko.

„Nateraz si premiér Matovič musí uvedomiť, že slovenská veda potrebuje finančne nakopnúť a nie nakopať spŕškou urážok a obviňovania,“ dodáva Juraj Hipš.

Ilustračné foto

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM