Zo Slovenska

Medveď v Liptovskom Mikuláši ZRANIL 5 ľudí: Stále ho nenašli, v teréne sú hliadky

Hliadky sú stále v teréne. Medveďa, ktorý zranil viacerých ľudí v Liptovskom Mikuláši, zatiaľ neodstrelili.

Ilustračný obrázok k článku Medveď v Liptovskom Mikuláši ZRANIL 5 ľudí: Stále ho nenašli, v teréne sú hliadky
2
Galéria
Zdroj: Polícia SR - Žilinský kraj , Mesto Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý v nedeľu (17. 3.) napoludnie v Liptovskom Mikuláši poranil piatich ľudí, sa zatiaľ nepodarilo eliminovať. Aktuálne sa pohybuje v lesoch. Na bezpečnosť obyvateľov dohliada šesť štábov. Pre TASR to v pondelok uviedla hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Čapčíková.

Dron aj zbrane

Hliadky majú k dispozícii dron s termovíziou, nočné videnia, pozorovaciu techniku, fotopasce aj služobné zbrane. Primátor Ján Blcháč dodal, že zásahový tím pre medveďa hnedého si zriadil zázemie na liptovskomiku­lášskej mestskej polícii.

„Chlapi si tam ráno rozdeľujú úseky na hliadkovanie a nabíjajú batérie na drony,“ priblížil. V teréne je v pondelok do 16.00 h celkovo 14 mužov zo Štátnej ochrany prírody, Tatranského národného parku i Národného parku Nízke Tatry, potom ich vystrieda nočná zmena. So zásahovým tímom spolupracujú poľovníci, mestskí aj štátni policajti.

Žiadosti o odstrel

Všetci piati poškodení po nedeľňajšej udalosti sú obyvateľmi Liptovského Mikuláša.

„Budeme ich kontaktovať a hľadať spôsob, ako im pomôcť a podporiť ich,“ ubezpečil primátor. Zároveň avizoval, že mesto spolupracuje s poľovníckymi združeniami v katastri Liptovského Mikuláša. „Požiadali sme ich, aby zasielali na ministerstvo životného prostredia žiadosti o odstrel synantropných medveďov,“ poznamenal Blcháč. Kontaktovať budú aj členov Združenia miest a obcí Liptova, aby postupovali rovnako.

Mimoriadna situácia

V súvislosti s výskytom medveďa hnedého vyhlásilo mesto mimoriadnu situáciu a žiada obyvateľov, aby sa najmä v ranných a večerných hodinách nepohybovali mimo obytných častí.

Na pobehujúceho medveďa v uliciach mesta upozornili v nedeľu okolo obeda obyvatelia Liptovského Mikuláša na sociálnej sieti. Zverejnili aj fotografie a videá. Zviera videli na Nábreží aj v okolí nákupného centra. Policajné hliadky ho vytlačili do lesa medzi Iľanovom a Závažnou Porubou. Podľa predsedu parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfa Huliaka (SNS) išlo o predačný útok. Žilinské krajské riaditeľstvo polície nasadilo do služieb zvýšený počet hliadok a všetky dostupné prostriedky, ktoré budú monitorovať celé územie mesta a širšie okolie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Facebook
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM