Zo zahraničia

Medzi Kóreami došlo k prestrelke, Trump neskrýva radosť nad "znovuobjavením" Kim Čong-una

Americký prezident Donald Trump vyjadril potešenie nad tým, že sa severokórejský vodca Kim Čong-un po takmer troch týždňoch objavil na verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Medzi Kóreami došlo k prestrelke, Trump neskrýva radosť nad "znovuobjavením" Kim Čong-una
Zdroj: TASR

„Aspoň ja som rád, že ho vidím späť a zdravého,“ napísal Trump v sobotu na Twitteri.

V období Kimovej takmer 20-dňovej neprítomnosti sa začali šíriť intenzívne špekulácie, že je vážne chorý alebo že dokonca zomrel.

Severokórejské štátne médiá však zverejnili v sobotu fotografie, ktoré podľa nich zachytávajú usmievajúceho Kim Čong-una prvomájovom slávnostnom otvorení továrne na výrobu priemyselných hnojív neďaleko metropoly Pchjongjang.

Možno mu zavolá?

Trump najskôr odmietol pred novinármi správy o Kimovom „znovuobjavení“ komentovať s tým, že sa k celej záležitosti vyjadrí neskôr, keď na to nastane vhodný čas. Zároveň však uviedol, že bude s Kimom „možno“ hovoriť ešte počas tohto víkendu.

Rokovania medzi USA a Pchjongjangom sú na mŕtvom bode od februára 2019, keď stroskotal druhý summit Kima s Trumpom vo Vietname. Obaja lídri však stále udržiavajú vzájomnú osobnú komunikáciu, posielajú si napríklad aj blahoželania k narodeninám.

Došlo k streľbe

Na prísne stráženej pozemnej hranici medzi Severnou a Južnou Kóreou došlo v nedeľu k prestrelke medzi vojakmi oboch krajín. Zranenia však nehlásili a podľa vyjadrenia juhokórejskej armády sa nezdá, že by výstrely zo strany Severnej Kórey boli zámerné, píše juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Zbor náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl spresnil, že vojaci z KĽDR najskôr niekoľkokrát vystrelili smerom na juhokórejské strážne stanovište. Juhokórejskí vojaci po vyslaní varovania vypálili dva odvetné výstrely.

Na juhokórejskej strane nedošlo k zraneniam. Či nejaké škody utrpela armáda Severnej Kórey, však známe nie je, poznamenáva Jonhap. Severokórejská strana sa totiž k incidentu nevyjadrila.

„Bolo dosť hmlisto a severokórejskí vojaci v tom čase (keď došlo k incidentu) vymieňajú stráže,“ poznamenal podľa Jonhapu dôstojník z juhokórejského zboru náčelníkov štábov s tým, že nebol zaznamenaný nijaký nezvyčajný pohyb v rámci severokórejských jednotiek.

Koniec spškulácií?

Juhokórejskí predstavitelia však uviedli, že incident bol porušením bilaterálnej dohody týkajúcej sa ozbrojených síl, ktoré obe Kórey podpísali v septembri 2018, a vyzvali Severnú Kóreu, aby túto dohodu dodržiavala.

K udalosti došlo deň po tom, ako severokórejské médiá ukončili špekulácie o tom, že tamojší vodca Kim Čong-un je vážne chorý alebo že dokonca zomrel. Na verejnosti sa totiž neukázal 20 dní.

V sobotu však médiá v Pchjongjangu zverejnili fotografie, ktoré podľa nich zachytávajú usmievajúceho Kim Čong-una prvomájovom slávnostnom otvorení továrne neďaleko metropoly Pchjongjang.

Nezdá sa, že by severokórejský vodca Kim Čong-un bol podstúpil nejaký operačný zákrok, uviedol v nedeľu podľa agentúry Jonhap nemenovaný juhokórejský vládny činiteľ.

„Nezdá sa, že by sa predseda Kim bol podrobil lekárskej operácii,“ povedal uvedený predstaviteľ juhokórejského prezidentského paláca, ako ho citoval Jonhap.

„Objavili sa mediálne správy špekulujúce o Kimovej operácii – poukazujúce na spôsob jeho chôdze,“ uviedol činiteľ dodajúc, že Soul mal dostatok dôvodov na to, aby si vyvodil takéto závery.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM