Krimi

Medzinárodná kauza Paradise Papers: Slovenská polícia preveruje uniknuté dokumenty

Slovenská polícia preveruje informácie zverejnené v kauze Paradise Papers. Ide o zoznam finančných dokumentov o osobách a podnikoch investujúcich svoj majetok v tzv. daňových rajoch.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodná kauza Paradise Papers: Slovenská polícia preveruje uniknuté dokumenty
Zdroj: TASR

„Môžeme potvrdiť, že v predmetnej veci je založený operatívny spis. Vzhľadom na prebiehajúce operatívne preverovanie nebudeme poskytovať k veci žiadne bližšie informácie,“ povedal hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

České centrum pre investigatívnu žurnalistiku (ČCIŽ) začiatkom tohto mesiaca informovalo, že v rozsiahlej databáze nedávno uniknutých finančných dokumentov sú aj také, ktoré sa týkajú priamo Slovákov. „V práve aktuálnom úniku informácií je i približne 3500 dokumentov, ktoré sa týkajú Slovenska,“ uviedla vtedy Pavla Holcová z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku.

Doplnila, že ide o firmy aj jednotlivcov a dokumenty sa vzťahujú na časové obdobie od 90. rokov 20. storočia do roku 2016.

Novú rozsiahlu databázu uniknutých finančných dokumentov označovaných ako Paradise Papers, ktorá poskytuje dôkazy o nezverejňovaných investíciách veľkých nadnárodných spoločností, ale i významných politikov v tzv. daňových rajoch, zverejnilo Medzinárodné konzorcium pre investigatívnu žurnalistiku (ICIJ).

Databáza obsahuje zhruba 13,4 milióna dokumentov, z ktorých väčšina je od jednej firmy pôsobiacej v prostredí offshore spoločností.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM