Správy Krimi

Testy na drogy v slovenských väzniciach: Väzňov trápi najmä závislosť od liekov

V minulom roku prebehli v slovenských väzniciach drogové skríningy. Odhalili závislosť viacerých väzňov od liekov a ich produktov.

Ilustračný obrázok k článku Testy na drogy v slovenských väzniciach: Väzňov trápi najmä závislosť od liekov
Zdroj: TASR

Niektorým vyšiel test pozitívne aj v prípade nelegálnych drog. Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) však tvrdí, že sa to deje najmä pri vstupnej prehliadke pred bezprostredným prijatím osoby do výkonu väzby a trestu.

„Ak odhalíme u väzňa závislosť, týka sa zväčša legálnych drog, ako sú lieky a ich produkty. Prienik nelegálnych drog do väzníc sa nám dlhodobo darí eliminovať,“ povedal Adrián Baláž, šéf Kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS.

Vo väzniciach robili vlani 1619 skríningov na odhalenie prítomnosti drog, z toho pozitívnych bolo vyše 200. Lieky si viacerí väzni vedia zadovážiť najmä od iných odsúdených, ktorým ich predpisuje lekár, či cez ľudí vstupujúcich do väzenských zariadení.

Pozitívny test na drogy pre mnohých zväčša znamená disciplinárne alebo trestné konanie, záleží to však od okolností a druhu zistenej látky.

Náhodné či cielené skríningy na testovanie drog má vo väzniciach na starosti zdravotnícky personál ZVJS. „Väzňom odoberá moč či sliny, v prípade pozitívneho výsledku orientačného testu potom posiela kontrolnú vzorku do externých laboratórií,“ vysvetlil Baláž.

ZVJS robí okrem drogových skríningov i kontroly korešpondencie, balíkov či batožín smerujúcich do väzníc. Drogy vyhľadávajú aj služobné psy.

„Dopyt po drogách sa snažíme znížiť aj osvetovo-vzdelávacími aktivitami,“ povedal Baláž. Tie hovoria napríklad o rizikách užívania drog či prevencii voči HIV/AIDS. Väzni absolvujú i výchovné koncerty a filmy s protidrogovou tematikou.

Vo výkone väzby sa momentálne nachádza vyše 1500 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody viac ako 8700 odsúdených.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM