Rastislav Búgel Zo zahraničia

Medzinárodný ŠKANDÁL! Slovenka roky pracovala ako ŠPIÓNKA v britskej BBC

Žena, ktorá až do roku 2005 viedla slovenskú sekciu BBC, mala v Londýne pôsobiť ako agentka ŠtB.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný ŠKANDÁL! Slovenka roky pracovala ako ŠPIÓNKA v britskej BBC
Zdroj: Unsplash.com , Pexels.com

Komunistická ŠtB bola počas studenej vojny aktívna aj v Británii. Ako upozornil český portál HlídacíPes, reportér britského denníka Daily Mail Tom Kelly totiž nahliadol do pražských archívov ŠtB a našiel šokujúce informácie, ktoré to majú potvrdzovať.

Po desiatkach rokov sa ukázalo, že niekdajšia šéfka slovenskej sekcie BBC World Service Terézia Javorská mala byť agentkou Štátnej bezpečnosti.

Prvý známy prípad

Javorská, pracujúca pod krycím menom Vora, mala ako novinárka BBC prístup k zaujímavým informáciám, ktoré si cenila aj ŠtB. Išlo o detaily z politického života a aj o politických utečencoch, ktorí v tom čase s československou sekciou BBC často spolupracovali.

Bezpečnostní experti sa podľa Daily Mail domnievajú, že ide o prvý známy prípad infiltrácie agenta zahraničnej spravodajskej služby do BBC od začiatku studenej vojny.

Javorská sa do Británie presťahovala v roku 1969. Pracovala ako au pair a neskôr na Londýnskej univerzite vyštudovala spoločenské vedy. Po promócii v roku 1976 nastúpila do BBC, kde sa neskôr stala vedúcou slovenskej sekcie.

Z novinárky agentkou

Agent ŠtB, ktorý vtedy pôsobil na československom veľvyslanectve v Londýne pod diplomatickým krytím, mal Javorskú získať do služieb Štátnej bezpečnosti v polovici 80. rokov. Server pripomína, že Javorská zo začiatku zvádzala „vnútorný boj“ sama so sebou.

V spise z decembra 1985 sa však píše: „Doteraz sme s ňou absolvovali trinásť stretnutí, počas ktorých odovzdala informácie o československých emigrantoch v krajine a ich aktivitách a tiež o stave vecí v českej a slovenskej sekcii BBC. Odovzdala nám tiež informácie, ktoré boli využité a vyhodnotené ako veľmi zaujímavé.“

V auguste 1987 sa zo spolupracovníčky stala agentka. „So svojím tajomstvom ukrytým pred kolegami pokračovala vo vedení slovenskej sekcie BBC až do jej zatvorenia v roku 2005,“ dodáva Daily Mail.

Po nehode je v kóme

Portál dodáva, že Javorská žila vo svojom byte v Kensingtone, ktorý má dnes hodnotu 1,5 milióna libier (pribl. 1,7 milióna eur), až kým pred niekoľkými rokmi neutrpela vážne zranenia. Ako informoval Hlídací Pes, 73-ročná Javorská je po tom, čo ju na priechode zrazilo auto, už niekoľko rokov pripútaná na lôžko a je v kóme. Rodina otázky Daily Mail k informáciám z archívov ŠtB odmietla komentovať.

Súčasné vedenie BBC nové informácie šokovali. Tvrdí, že „o týchto historických obvineniach počuje prvýkrát a bude ich brať vážne.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM