VOCH Zo Slovenska

Mikulec: SR je pripravená na možný zvýšený počet ľudí na hranici s Ukrajinou

Situácia na Ukrajine zatiaľ nezvýšila záujem o vstup na územie Slovenskej republiky.

Ilustračný obrázok k článku Mikulec: SR je pripravená na možný zvýšený počet ľudí na hranici s Ukrajinou
Zdroj: TASR/AP

Na prípadný príchod vyššieho počtu štátnych príslušníkov tretích krajín cez vonkajšiu hranicu je však Slovensko pripravené. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti.

„Kapacity zariadení v pôsobnosti migračného úradu vieme pre prípad potreby zvýšiť. Uvažuje sa o využití existujúcich azylových zariadení, ich rozšírení o núdzové ubytovanie a potom využití voľných ubytovacích kapacít rezortu vnútra a ďalších rezortov,“ priblížil minister. Na hraniciach Ukrajiny s Európskou úniou sa nachádza spolu 31 hraničných priechodov, z toho štyri sú na území SR.

Mierové riešenie

Slovensko má tiež vypracovaný pohotovostný plán nasadenia síl a technických prostriedkov. „Dokážeme posilniť výkon kontroly hraníc vlastnými kapacitami a v rámci Frontexu (Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž) aj príslušníkmi stáleho zboru európskej a pohraničnej stráže,“ priblížil.

Minister ubezpečil obyvateľov, že SR sa ako plnohodnotný člen Európskej únie podieľa na spoločnom úsilí o mierové riešenie napätia medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou.

„Túžba po mieri, živote v demokracii a vytváranie ekonomických a bezpečnostných vzťahov s okolitými krajinami či medzinárodnými inštitúciami je suverénnou záležitosťou každej krajiny. Ozbrojený konflikt na Ukrajine by bol nielen pošliapaním medzinárodných dohôd a suverenity krajiny, ale aj zničením niekoľko stotisíc ľudských životov,“ vyhlásil.

Prečítajte si aj:

Výborné vzťahy s Ukrajinou

Mikulec poukázal tiež na výborné vzťahy, ktoré Slovensko udržiava s Ukrajinou od čias jej vzniku. Na Slovensku podľa neho žije, pracuje alebo študuje takmer 60-tisíc štátnych príslušníkov Ukrajiny.

„Môžem povedať, že v prípade vyostrenia konfliktu bude Slovensko pripravené svojmu susedovi pomôcť,“ uviedol s tým, že vláda sa pripravuje na rôzne scenáre vývoja.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM