han Zo zahraničia

Rusko má údajne NAPADNÚŤ Ukrajinu v stredu: Čo na TENTO dátum povedali v Pentagóne?

Hovorca Pentagónu John Kirby odmietol potvrdiť správy, že ruská invázia na Ukrajinu sa začne 16. februára.

Ilustračný obrázok k článku Rusko má údajne NAPADNÚŤ Ukrajinu v stredu: Čo na TENTO dátum povedali v Pentagóne?
Zdroj: TASR/AP

Hovoril o tom v nedeľňajšej relácii Fox News Sunday. TASR o tom informovala na základe správ prevzatých od agentúr Reuters a UNIAN.

„Nie som v pozícii potvrdiť tieto správy,“ komentoval Kirby tvrdenia, že ruská invázia na Ukrajinu sa má začať v stredu 16. februára. Spojené štáty však podľa neho veria, že „k veľkej vojenskej akcii môže dôjsť v ktorýkoľvek deň“.

Od tajných služieb

Agentúra UNIAN poznamenala, že americká Ústredná spravodajská služba (CIA) a americká armáda už skôr vydali naliehavé varovanie svojim spojencom NATO o ruskom útoku na Ukrajinu, ku ktorému má dôjsť 16. februára.

Noviny Politico s odvolaním sa na vlastné zdroje informovali, že americký prezident Joe Biden počas piatkového rozhovoru so svojimi transatlantickými spojencami tvrdil, že Rusko môže zaútočiť na Ukrajinu 16. februára.

Biden bude volať

Americký prezident Joe Biden bude v nedeľu telefonovať so svojim ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Oznámil to hovorca ukrajinského prezidenta Serhij Nykyforov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry UNIAN.

„V nasledujúcich hodinách bude prezident Volodymyr Zelenskyj rokovať o bezpečnostných otázkach a prebiehajúcom diplomatickom úsilí spojenom s deeskaláciou s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom,“ uviedol Nykyforov na sociálnej sieti Facebook.

Biden pritom v sobotu približne hodinu telefonoval so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, ktorého varoval, že Západ bude rozhodne a rýchlo reagovať na ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá by viedla iba k „rozsiahlemu ľudskému utrpeniu a zníženiu postavenia Ruska“.

Môže to byť hocikedy

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken i poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan varovali, že ruská invázia na Ukrajinu môže začať kedykoľvek, a to aj pred koncom zimných olympijských hier, ktoré sa v súčasnosti konajú v Pekingu a končia 20. februára.

Rusko opakovane poprelo, že plánuje na Ukrajinu zaútočiť a varovania o blížiacej sa invázii označilo za „hystériu“, píše Reuters.

Ďalšie aktuálne témy

Ukrajina chce stretnutie

Ukrajina požiadala o stretnutie s Ruskom a všetkými ostatnými signatármi Viedenského dokumentu do 48 hodín s cieľom prediskutovať situáciu okolo presunov ruských vojsk pozdĺž ukrajinských hraníc, uviedol v nedeľu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informovala o tom agentúra TASS.

„Rusko nereagovalo na našu žiadosť podľa Viedenského dokumentu. Preto podnikáme ďalší krok. Žiadame o stretnutie s Ruskom a všetkými zúčastnenými štátmi do 48 hodín, aby sme prediskutovali posilňovanie a premiestňovanie ruských jednotiek pozdĺž našej hranice a na dočasne okupovanom Kryme,“ napísal Kuleba na svojom účte na Twitteri.

Čo to je?

Viedenský dokument bol prijatý 30. novembra 2011 na plenárnom zasadnutí Fóra Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre bezpečnostnú spoluprácu vo Viedni. Jeho cieľom je znížiť riziko vojenských konfliktov v zóne OBSE.

V súlade s týmto dokumentom si 56 účastníckych štátov OBSE pravidelne vymieňa informácie o svojich ozbrojených silách, vojenskej organizácii, ľudských zdrojoch a hlavných systémoch zbraní a vybavenia. Krajiny tiež zdieľajú informácie o svojom obrannom plánovaní a rozpočtoch.

Podľa tohto dokumentu Rusko musí špecifikovať oblasti, kde vykonáva vojenské činnosti, uviesť dátumy ich ukončenia, ako aj názvy, podriadenosť, počet vojenských útvarov, ako aj druhy používaných zbraní a vojenského vybavenia.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Témy, ktoré sú aktuálne na PRETRASE

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM