Zo zahraničia

Milióny Američanov čelia veľkej HROZBE: Dym z požiarov v Kanade ohrozuje aj New York

Biely dom v stredu vyzval ľudí žijúcich na východnom pobreží USA, aby sa v dôsledku rozsiahlych lesných požiarov v Kanade chránili pred znečisteným ovzduším.

Ilustračný obrázok k článku Milióny Američanov čelia veľkej HROZBE: Dym z požiarov v Kanade ohrozuje aj New York
3
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Úrady v Kanade a USA vydali varovania pred vysokým rizikom, ktoré pre zdravie ľudí predstavuje kvalita ovzdušia zhoršená v dôsledku lesných požiarov v Kanade, informovala britská stanica BBC. Varovanie sa týka miliónov obyvateľov Severnej Ameriky.

Silný dym

Dym z lesných požiarov zahalil kanadské provincie Ontário a Québec a dostal sa až do New Yorku a štátu Connecticut, kde bola kvalita ovzdušia klasifikovaná ako „nezdravá“.

Kanadské úrady vydali v utorok najprísnejšie varovanie pre Ottawu, pričom kvalitu ovzdušia v nej označili za „veľmi vysoké riziko“ pre zdravie ľudí.

V Toronte a jeho okolí bola kvalita ovzdušia klasifikovaná ako „vysoko riziková“, pričom táto situácia by mohla pretrvávať počas väčšiny tohto týždňa, uviedla vládna meteorologická agentúra.

Problémy s dýchaním

Americká agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) medzitým klasifikovala kvalitu ovzdušia na veľkej časti severovýchodu USA ako „nezdravú“, najmä pre ľudí, ktorí už mali alebo majú problémy s dýchaním.

Ministerstvo ochrany životného prostredia štátu New York vydalo zdravotné odporúčanie pre viaceré okresy New Yorku vrátane Bronxu a Queensu.

„Kvalita ovzdušia v New Yorku je dnes na úrovni ohrozujúcej zdravie,“ varoval na svojom účte na Twitteri lekár verejného zdravotníctva Lucky Tran a odporučil obyvateľom mesta, aby nosili rúška alebo respirátory, chránili sa pred dymom a obmedzili namáhavú fyzickú aktivitu vo vonkajšom prostredí.

Úrady dokonca vyzvali ľudí s ochorením srdca alebo pľúc, deti a dospelých nad 65 rokov, aby radšej zostali doma.

Vzduch v „hornej časti štátu New York, malej oblasti pri Pittsburghu a až po Columbus v Ohiu“ nie je dobré dýchať ani pre zdravého človeka, varovala súčasne meteorologička Fox News Britta Merwinová.

Milióny hektárov sú spálené

Hoci sa v nasledujúcich dňoch hmla v New Yorku rozptýli, zlá kvalita ovzdušia bude pretrvávať až do konca týždňa, tvrdia meteorológovia z Fox News.

Ako pripomenula agentúra Reuters, požiare sa aktuálne vyskytujú takmer vo všetkých desiatich kanadských provinciách a teritóriách, pričom najviac postihnutý je Québec, a to v dôsledku viacerých požiarov spôsobených bleskom.

Podľa Kanadského medzirezortného centra pre lesné požiare (CIFFC) sa na území Kanady nachádza 425 aktívnych požiarov, z ktorých viac ako polovica je mimo kontroly. Doteraz požiare spálili takmer 10 miliónov hektárov, čo je 17-násobok priemeru za posledných 20 rokov. Požiare si tiež vynútili evakuáciu viac ako 120.000 ľudí.

Neprehliadnite aj:

Dym z lesných požiarov v Kanade ohrozuje aj obyvateľov New Yorku
3
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM