MI Zo Slovenska

Milosrdná prezidentka. Čaputová už udelila viac milostí ako Kiska!

V úrade je len niečo vyše roka a už stihla zmierniť alebo odpustiť trest odňatia slobody viacerým odsúdeným ako jej predchodca Andrej Kiska za päť rokov prezidentského mandátu.

Ilustračný obrázok k článku Milosrdná prezidentka. Čaputová už udelila viac milostí ako Kiska!
Zdroj: TASR

Rozhodne to nie sú žiadne preteky, ale akt, ktorý si vyžaduje veľmi dôkladné a zodpovedné uváženie. Aj tak je však zaujímavé, že aktuálna hlava štátu už po roku v úrade prevyšuje svojho predchodcu v počte udelených milostí. Vždy to boli prípady, kde prezidentka zvážila zložitú rodinnú situáciu.

Šťastlivci spoza mreží

Oficiálna stránka prezidentky republiky ponúka štatistiku udelených milosti jednotlivých hláv štátu. Ide o mimoriadne ústavné právo prezidenta republiky, ktoré využívali všetci politici v tejto najvyššej ústavnej funkcii.

Zuzana Čaputová za viac ako rok v úrade udelila sedem milostí. Jej predchodca Andrej Kiska udelil za celé funkčné obdobie piatich rokov šesť milostí.

Najväčšie zľutovanie s odsúdenými mal Michal Kováč, ktorý počas jedného funkčného obdobia omilostil 85 odsúdených. Za ním nasleduje Rudolf Schuster (75) a Ivan Gašparovič za dve funkčné obdobia, teda desať rokov, omilostil 28 odsúdených.

Treba však zdôrazniť, že každej hlave štátu pristali na stôl iné žiadosti o milosť, ktoré sa navzájom nedajú porovnávať a rozdielny bol aj ich počet.

Najznámejší prípad

Zatiaľ poslednú milosť udelila prezidentka Zuzana Čaputová koncom júla 48-ročnej žene, ktorá si mala odpykať deväť rokov za mrežami. Zavraždila svojho druha, ktorý však ju aj jej dve deti celé roky týral.

“U odsúdenej došlo podľa znaleckého posudku v čase spáchania skutku k nahromadeniu úzkosti a o skratové konanie pod vplyvom dlhodobého stresu, ktoré vyústilo do nezvládnutého afektu a následného impulzívneho správania voči tyranovi,” uvádza prezidentka v zdôvodnení milosti.

Zrejme najznámejším prípadom je však osud mladíka, ktorý ako 17-ročný zavraždil svojho otca a dostal dva roky. Aj tu sa obeťou stal tyran, ktorý dlhé roky surovo mlátil chlapca i jeho matku.

Prezidentka vzala do úvahy, že mladík zdvihol ruku so zbraňou v afekte a nešlo o plánovanú vraždu. “V súčasnosti je študentom nadstavbového štúdia a vedie riadny život,” dodáva prezidentka v zdôvodnení milosti.

Hlava štátu nerozhoduje o udelení milosti sama. Je nutné, aby toto rozhodnutie podpísal aj predseda vlády, alebo ním poverený minister. Zároveň platí, že národná rada má právo rozhodnutie prezidentky o udelení milosti alebo amnestie zrušiť, ak by odporovalo princípom demokratického a právneho štátu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM