Milovaný aj nenávidený: 20 zaujímavostí o fast foode, ktoré musíte vedieť + KVÍZ
Rýchle občerstvenie zažilo búrlivý rozvoj hlavne v 20. storočí. Vedeli ste však, že jeho pôvod siaha ďaleko do minulosti?

Rýchle občerstvenie alebo fast food sa teší veľkej popularite vo všetkých kútoch sveta. Dnes si ho najčastejšie spájame s hamburgermi, hranolčekmi či pizzou. Jeho história je však poriadne zaujímavá.
Počiatky rýchleho občerstvenia by sme mohli hľadať v Stredomorí, na Blízkom aj Ďalekom východe.
Jeho popularita narastala so zmenou životného štýlu a rozvojom priemyslu. Život sa zrýchľoval a novej ére sa prispôsobili aj šikovní obchodníci.
Hladným a uponáhľaným zákazníkom priniesli novú formu jedla. Na pokrm už nemuseli čakať desiatky minút ako v tradičných reštauráciách, zbohom dostal aj dovtedy neodmysliteľný príbor.
Vybrali sme pre vás rovných dvadsať zaujímavých faktov zo sveta rýchleho občerstvenia, ktoré vám rozšíria obzory.
TOP zaujímavosti, ktoré ste (možno) nevedeli:
- Myslíte si, že do prevádzky rýchleho občerstvenia patrí len „podradné“ jedlo? V tom prípade vás prekvapí fast food v uliciach Singapuru. Jedlo, ktoré stojí v prepočte okolo dvoch eur, je výnimočné. Stánok totiž v roku 2016 získal jednu Michelinskú hviezdu!
- Zaujímavo vyznieva aj fakt, že McDonald´s predá každú sekundu viac ako 75 hamburgerov!
- Aj vám sa automaticky spojí Amerika a hamburger? Možno vás prekvapí, že tento pokrm vznikol v roku 1800 v nemeckom prístavnom meste Hamburg a za „veľkú mláku“ ho priniesli až emigranti.
- V spojení s rýchlym občerstvením si väčšina z nás predstaví hot-dog, hamburger či hranolčeky. Keby ste sa však v 18. storočí prechádzali hladní po New Yorku, zasýtili by vás ustrice, predávané priamo z vozíkov.
- Na spálenie cheesburgeru, slaninky, hranolčekov a mliečneho kokteilu musíte zabehnúť až 32 kilometrov!
- Vedeli ste o tom, že hranolčeky vďačia za svoju popularitu Thomasovi Jeffersonovi? Bol to práve v poradí tretí prezident Spojených štátov, ktorý v roku 1802 ochutnal „zemiaky servírované na francúzsky spôsob“, teda „french fries“ alebo aj „francúzske hranolčeky“.
- Vysmážané hranolčeky sú druhým najobľúbenejším jedlom Američanov.
- Bežné dieťa uvidí v priemere až 250 reklám na McDonald’s ročne. Spoločnosť totiž každý rok utratí na reklamu približne jednu miliardu dolárov.
- Viete, kedy je najlepší čas na návštevu rýchleho občerstvenia? Z prieskumov vyplynulo, že je to medzi 11.00 a 13.00 hodinou. V danom čase síce podniky navštevuje najviac ľudí, no máte istotu, že vaše jedlo je skutočne čerstvé.
- Prvý Drive-in vznikol už v roku 1921. Majiteľ rýchleho občerstvenia vtedy povedal, že ľudia sú už tak leniví, že nechcú ani vyliezť z auta. Revolučná myšlienka sa uchytila a dnes nájdeme nejaký Drive-in takmer v každom meste.
- Záznamy o prvých fast foodoch pochádzajú už zo začiatku nášho letopočtu. Počas čínskej dynastie Han by ste v nich našli stojany s rezancami. V prevádzke boli 24 hodín denne.
- Ak práve jete, prestaňte! Vedeli ste o tom, že zákazník fast foodov zje v priemere 12 cudzích vlasov ročne?
- Až 85 % Američanov si v rýchlom občerstvení objedná viac jedla, ako pôvodne chceli. Dôvod je prostý. Všimli ste si, ako vám zamestnanec fast foodu počas objednávania ponúka rôzne koláčiky, sendviče a podobne?
- Pôvod obľúbeného detského menu Happy Meal by sme mali hľadať v Guatemale. Myšlienka skrsla v roku 1979 v hlave manželky majiteľa tamojšej pobočky McDonald´s.
- Maurice McDonald sa v roku 1963 inšpiroval výrobnými linkami automobilky Ford. Vďaka novej metóde dokázal zefektívniť chod kuchyne a jedlo pripravovať doslova ako na výrobnej linke.
- Milujete syrom plnené okraje pizze? V tom prípade by vás mohlo zaujímať, že Pizza Hut sa nimi preslávila v roku 1995. Problém však je, že roztopeným syrom plnené okraje si dal už v roku 1987 patentovať istý Newyorčan, ktorý sa následne so spoločnosťou súdil o miliardu dolárov.
- Vedeli ste o tom, že rýchle občerstvenie sa často spája s Alzheimerovou chorobou? Vedci poukazujú na množstvo nasýtených tukov, ktoré sa v jedlách z fast foodu nachádzajú. Tie súvisia s možnými následnými poruchami mozgu.
- Dnešný cheesburger obsahuje o 75 % viac kalórií ako jeho predchodca z 80. rokov 20. storočia.
- Jedlo v bežnej reštaurácii žujeme v priemere 15-krát. Rýchle občerstvenie je však naozaj rýchle. Každé sústo tu v priemere žujeme iba 12-krát!
- Myslíte si, že prvú predajňu McDonald’s na Slovensku by ste mali hľadať v Bratislave? Omyl! Otvorili ju v Banskej Bystrici.
Myslíte si, že vás rýchle občerstvenie nemá čím prekvapiť? Otestujte sa v našom kvíze!
Kliknite SEM: TOP zaujímavosti o rýchlom občerstvení v 10 otázkach
V kvíze sa vám postupne zobrazí 10 otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.
Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.
Testujte a bavte sa
Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné