Aktualizované Krimi

MIMORIADNA SPRÁVA: Pri viacerých obciach sa pohybuje TIGER, ušiel zo zoo na Ukrajine

Mimoriadna udalosť zo slovensko-ukrajinského pohraničia. Pri viacerých obciach na východe sa pohybuje tiger, ktorý ušiel zo ZOO na Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku MIMORIADNA SPRÁVA: Pri viacerých obciach sa pohybuje TIGER, ušiel zo zoo na Ukrajine
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

Informovala o tom obec Ulič (okres Snina) na sociálnej sieti s tým, že šelma ušla zo zoo na Ukrajine.

Buďte ostražití

„Žiadame všetkých, aby boli ostražití a obmedzili pohyb mimo svojich domov. V prípade, že niekto dané zviera sponzoruje, je potrebné kontaktovať políciu alebo starostu,“ uvádza samospráva.

Informáciu potvrdil portálu tvnoviny.sk aj samotný starosta Ján Holinka. „Dostali sme tri varovné telefonáty od polície. Najprv, že sa pohybuje v okolí hraníc, neskôr, že už prekročil hranice a posledná správa, že mieri do katastra našej obce,“ uviedol starosta.

Podľa portálu iMeteo sa tiger v priebehu soboty pohyboval aj pri obci Brezovec a v okolí Klenovej. Podľa fotografie ide o mladšieho tigra, ktorý však rovnako dokáže byť nebezpečný. Šelmu zachytila fotopasca.

Pri viacerých obciach

Aktualizované 13:05 Pohyb mladého tigra zaznamenali fotografie z fotopascí v územnej pôsobnosti Správy Národného parku (NP) Poloniny.

„Jeho pohyb bol zaregistrovaný v katastroch obcí Brezovec, Klenová a Ulič. Pri pohybe v teréne je potrebné zachovať obozretnosť, zároveň nešíriť paniku. V prípade, ak zaznamenáte jeho pohyb, ihneď podajte správu na naše pohotovostné telefónne číslo – +421911011382,“ uvádza správa NP.

V spolupráci so zazmluvneným veterinárom sú ochranári pripravení vykonať urgentne jeho odchyt a presunúť ho do štátneho zariadenia určeného pre takéto prípady, ktorým je ZOO Bojnice. Ide o medzinárodne chránený druh.

Riaditeľ správy NP Miroslav Buraľ pre TASR potvrdil, že s podobným prípadom sa stretli pred pár rokmi, keď z menšej ZOO v Poľsku ušiel pštros emu.

„Tiež sme to vtedy riešili odchytom,“ uviedol. Ochranári sú podľa neho v pohotovosti a v prípade potreby sú pripravení operatívne to riešiť.

„Bolo to veľmi blízko hranice, takže je predpoklad, že šelma sa mohla už vrátiť aj naspäť na ukrajinskú stranu, ale sme v strehu, je to nová situácia aj pre nás,“ dodal Buraľ.

TIGER NA HRANICI S UKRAJINOU Včera krátko po 17.30h operačné stredisko RHCP v Sobranciach prijalo informáciu od svojich...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Sunday, September 4, 2022
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM