ELA Krimi

MIMORIADNE: Nešťastie na Slovensku! Lavína STRHLA dvoch ľudí, jedného RESUSCITUJÚ

Pád lavíny na vrchu Krížna spôsobil zranenia dvom ľuďom.

Ilustračný obrázok k článku MIMORIADNE: Nešťastie na Slovensku! Lavína STRHLA dvoch ľudí, jedného RESUSCITUJÚ
Zdroj: Horská záchranná služba

Operačné stredisko zdravotnej záchrannej služby informovalo o zásahu pri páde lavíny na vrchu Krížna vo Veľkej Fatre. Spôsobil zranenia dvom ľuďom. Podľa prvotných informácií z miesta prebieha u jedného z nich resuscitácia. Na miesto smeruje vrtuľníková záchranná služba.

Správu budeme aktualizovať.

Lavínové nebezpečenstvo

V Západných, Vysokých, západnej časti Nízkych Tatier a Malej Fatre platí nad hranicou lesa zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Hlavným lavínovým problémom ostáva vetrom previaty sneh na záveterných stranách hrebeňov, pod skalnými stenami a v úzkych žľaboch.

„Mimoriadne nebezpečné sú južné, juhovýchodné, juhozápadné a východné orientácie. Najmä na týchto miestach sa nachádzajú tvrdé, vetrom ubité dosky, v ktorých sa veľmi dobre šíria napätia. Ich uvoľnenie je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch,“ upozornil.

Hrozia aj lavíny z nového snehu, ktorý je uložený na tvrdej vrstve z predchádzajú­cich dní.

Silný vietor

„V niektorých prípadoch hrozia stredné lavíny, výnimočne aj veľké spontánne lavíny. Pohyb v horskom teréne sa neskúseným turistom/skial­pinistom neodporúča,“ zdôraznil.

Za posledných 48 hodín pripadlo v horách od 20 do 50 centimetrov nového, prevažne prachovitého snehu. Vplyvom silného vetra je rozložený veľmi nerovnomerne.

„Hrebene hôr sú sfúkané do tvrdého až ľadového podkladu. V úzkych žľaboch a tam, kde bola rýchlosť vetra menšia, bude lokálne naviate väčšie množstvo prachového snehu. Väčšina nového snehu je sfúknutá do pásma lesa. Tu je sneh voľný prachovitý a prebára sa až na tvrdý podklad,“ dodal.

LAVÍNA STRHLA DVOCH ĽUDÍ VEĽKÁ FATRA: Pád lavíny na vrchu Krížna spôsobil zranenia dvom ľuďom. Podľa prvotných...

Posted by Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR on Sunday, January 28, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM