Zo Slovenska

Minister Gröhling k diplomovke: Práca nebola hviezdna a super, už by ju napísal lepšie

K faktu, že jeho prácu odstránili z internetu po 11 rokoch, sa vyjadril, že ju museli odstrániť na základe licenčnej zmluvy.

Ilustračný obrázok k článku Minister Gröhling k diplomovke: Práca nebola hviezdna a super, už by ju napísal lepšie
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) neodstupuje zo svojho postu a v súčasnosti by svoju záverečnú prácu napísal inak. Uviedol to na utorkovej tlačovej konferencii.

„Nebudem tvrdiť, že tá práca je hviezdna a super, ale nepovažujem za správne, aby sme tieto práce z minulosti posudzovali podľa aktuálnych podmienok,“ myslí si minister.

Už by ju písal lepšie

Gröhling uviedol, že keď sa po rokoch pozrel na svoju prácu, tak by ju v súčasnosti napísal lepšie. Za svojím titulom si však stojí a odmieta, že by sa k nemu dostal podvodom.

Tvrdí, že prácu napísal podľa vtedy platných pravidiel, ktoré povoľovali 50-percentnú zhodu. „Nemali sme žiaden limit na použitie zdrojov,“ doplnil.

Odstránili ju po 11 rokoch

Na margo možných chýb pri citáciách Gröhling uviedol, že mu je ľúto, ak pochybil, avšak vtedy mu to nevytkli. K faktu, že jeho prácu odstránili z internetu po 11 rokoch, sa vyjadril, že ju museli odstrániť na základe licenčnej zmluvy.

„Práca je zverejnená v knižnici a môžete si ju tam pokojne pozrieť. To, o čom sa včera písalo, bol iba internetový zdroj,“ vysvetlil Gröhling.

Denník N v pondelok (13. 7.) informoval, že minister školstva Gröhling získal magisterský titul za diplomovku, ktorá je kompilátom s prvkami plagiátu, a odkopíroval do nej skoro celú svoju bakalársku prácu.

„V čase škandálu Borisa Kollára Paneurópsku vysokú školu požiadal, aby stiahla jeho práce z webu knižnice,“ uviedol denník. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) ešte v pondelok reagoval, že by mu bolo ľúto, ak by vláda o Gröhlinga ako o ministra školstva prišla.

PEVŠ nevidí morálne pochybenie

Paneurópska vysoká škola (PEVŠ) nevidí po posúdení diplomovej práce ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) v kontexte času jej vzniku žiadne porušenie predpisov a morálne pochybenia autora, ktoré by odôvodňovali výzvy na jeho odstúpenie. TASR o tom informoval rektorát školy, zdôrazňujúc, že autor nikdy nepožiadal o utajenie záverečnej práce.

Škola tvrdí, že medializované informácie týkajúce sa diplomovej práce šéfa rezortu školstva sú „zavádzajúce“, a že ide o „preukázateľne nepravdivé tvrdenia“.

„Diplomová práca vždy bola, je a bude prístupná v Akademickej knižnici PEVŠ k prezenčnému zapožičaniu a štúdiu. Na základe licenčnej zmluvy, ktorá je súčasťou všetkých záverečných prác, bola diplomová práca sprístupnená akademickej obci. V rozpore so znením licenčnej zmluvy bola práca prístupná aj v knižničnom informačnom systéme. Po upozornení bola táto chyba odstránená a autorovi sme sa ospravedlnili,“ komunikovala PEVŠ.

Rektorát tiež dodal, že práca bola vypracovaná v súlade s interným predpisom, ktorý rieši aj možnosť využitia vlastnej bakalárskej práce. Zdôraznil, že pri citovaní a parafrázovaní bola použitá vtedy platná norma.

„Samozrejme, tieto dokumenty si novinári pred zverejnením kontroverzného článku a vynesením súdov nepovažovali za potrebné overiť,“ uzavrela PEVŠ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM