Erik Bojničan Zo Slovenska

Minister kultúry: Financovanie cirkví treba solídne uzavrieť legislatívnou zmenou

Debatu o financovaní cirkví treba podľa ministra kultúry Mareka Maďariča solídne uzavrieť v budúcom období nejakou legislatívnou zmenou. Súčasná vláda si v programovom vyhlásení stanovila viesť odbornú diskusiu na túto tému, s cieľom nájsť spravodlivejší spôsob ich financovania.

Ilustračný obrázok k článku Minister kultúry: Financovanie cirkví treba solídne uzavrieť legislatívnou zmenou
Zdroj: TASR

„Cieľom bolo zistiť, aký je stav. Dnes vieme, že rozhodujúce cirkvi na Slovensku veľmi jednoznačne odmietli cestu asignovanej dane. Preferujú zachovanie súčasného stavu, ale pripúšťajú istú modifikáciu,“ ozrejmil v rozhovore.

Okrem toho ich požiadal o informácie o stave ich majetku, to však niektoré z nich neboli ochotné deklarovať. Ako poznamenal, najmä katolícka cirkev pri diskusiách o zmene financovania otvárala otázku ďalších reštitúcií. „Vracanie majetku cirkvám je však definitívne uzavretá záležitosť,“ podčiarkol Maďarič.

Nakoniec sa z troch možných alternatív – zavedenie daňovej asignácie, zavedenie príspevkov v závislosti od počtu ich členov a ponechanie systému priamej štátnej podpory zo štátneho rozpočtu – dospelo k tretiemu, teda aktuálnemu modelu, ktorý by prešiel modifikáciou. „Musíme tomu dať nejaké pravidlá, či už potvrdiť súčasné, alebo ich zmeniť. Diskusia, ktorú sme viedli, vytvorila predpoklady na to, aby sa to v ďalšom období vyriešilo,“ poznamenal minister s tým, že v tejto oblasti nemožno čakať veľkú revolúciu či už z toho hľadiska, že im štát už nebude vôbec prispievať, alebo že sa im, naopak, aktuálna suma rapídne zvýši.

Maďarič považuje pôsobenie cirkví v spoločnosti za nenahraditeľné, preto si myslí, že by mali dostávať nejakú čiastku zo štátneho rozpočtu. Na budúci rok je pre cirkvi a náboženské spoločnosti vyčlenených 38.894.199 eur. Tie pôjdu nielen na platy a odvody duchovných, ale aj na prevádzku ústredí (biskupských úradov) a domovov dôchodcov pre kňazov.

„Som presvedčený o tom, že to nie je téma, ktorou by spoločnosť autenticky žila. Na druhej strane, keď sa už diskusia otvorila na rôznych úrovniach, tak to musíme v pokojnom konsenzuálnom duchu vyriešiť,“ uzavrel minister.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM