Správy

Minister obrany navštívil našich vojakov v Bosne a Hercegovine: Dostali darčeky

Minister obrany Peter Gajdoš dnes v Bosne a Hercegovine navštívil slovenských vojakov, ktorí plnia úlohy v rámci operácie EUFOR ALTHEA.

Ilustračný obrázok k článku Minister obrany navštívil našich vojakov v Bosne a Hercegovine: Dostali darčeky
19
Galéria
Zdroj: TASR

V rámci predvianočného stretnutia im odovzdal 7 nových vozidiel určených na plnenie úloh v operácii. Už tradične im zo Slovenska priniesol aj vianočný stromček a ingrediencie na vianočnú kapustnicu.

„Naši profesionálni vojaci sú už viac ako 14 rokov súčasťou tímov, ktoré pomáhajú udržiavať a podporovať stabilitu v tejto krajine, za čo im patrí náš rešpekt a uznanie,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. Zároveň im poďakoval za kvalitné plnenie úloh a ich nasadenie v prospech mieru a bezpečnosti. „Viem, že nie je jednoduché byť počas blížiacich sa sviatkov ďaleko od svojich blízkych, no je to zároveň aj dôkaz toho, že vaša práca je tu skutočne dôležitá a potrebná,“ zdôraznil šéf rezortu obrany. Zároveň pripomenul, že v operácii EUFOR ALTHEA sa od jej vzniku vystriedalo už takmer 850 slovenských profesionálnych vojakov.

Ako doplnil náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Daniel Zmeko slovenský kontingent je pevnou súčasťou jednotiek v Bosne a Hercegovine. „Naši vojaci plnením operačných požiadaviek napĺňajú ciele operácie, predovšetkým zabráneniu opätovného prepuknutia násilia,“ povedal. Veliteľ slovenského kontingentu v operácii EUFOR ALTHEA pplk. Štefan Rigas ocenil dodanie nových vozidiel. „Verím, že vďaka novej technike budeme môcť ešte lepšie plniť úlohy,“ povedal.

Slovenská republika je od 1. septembra 2012 vedúcou krajinou Koordinačného centra styčných a pozorovacích tímov (LCC), ktoré plní úlohy v rámci monitorovania situácie na celom území Bosny a Hercegoviny. Slovenskí vojaci pôsobia na veliteľstve v Sarajeve a v troch styčných a pozorovacích tímoch (LOT) v Novo Sarajeve, Foči a Višegrade. Aktuálne ich v krajine pôsobí 41.

Operácia EUFOR ALTHEA vznikla v roku 2004 a je najdlhšie trvajúcou vojenskou operáciou v rámci Európskej únie. Medzi jej hlavné ciele patrí stabilizácia prostredia Bosny a Hercegoviny, podpora budovania spôsobilostí tamojšieho ministerstva obrany a ozbrojených síl, ako aj napĺňanie Daytonskej mierovej dohody.

Minister obrany navštívil našich vojakov: V Bosne a Hercegovine
19
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM