han Zo Slovenska

Ministerstvo žiada o pomoc lekárov, ktorí neordinujú: Pomôžte a vráťte sa do ambulancií!

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sa pridalo k výzve Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Výzva sa týka ambulantných lekárov.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo žiada o pomoc lekárov, ktorí neordinujú: Pomôžte a vráťte sa do ambulancií!
Zdroj: TASR/AP

V žilinskej nemocnici upozorňujú, že do nej prichádzajú pacienti so zdravotnými problémami zanedbanými v rámci ambulantnej starostlivosti. Aj rezort vyzval ambulantných lekárov, aby sa vrátili k poskytovaniu zdravotnej starostlivosti.

Zanedbaní pacienti

„Množstvo pacientov hospitalizovaných v kritickom stave značne narastá. Do nemocníc prichádzajú s ochorením COVID-19, pričom počas doby ochorenia sa niektorým z nich vôbec nepodarí spojiť s ambulanciou svojho lekára, dokonca ani telefonicky. Čo je zarážajúce, vôbec prvé vyšetrenie tak absolvujú až v nemocnici a, žiaľ, mnohokrát sú vo vážnom, zanedbanom zdravotnom stave, prípadne v stave, keď nedokážeme viac pomôcť,“ informovalo ministerstvo na Facebooku, kde sa tiež odvolávajú na výzvu žilinskej nemocnice. Tá zároveň žiada ambulantných lekárov, aby prípadne zaistili adekvátnu náhradu zdravotnej starostlivosti pre pacientov.

Suplujú za nich

MZ SR tiež poukázalo na to, že nemocnice nad rámec nových povinností a úloh, ktoré realizujú v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, až v príliš veľkej a takmer neudržateľnej miere suplujú i primárny zdravotný sektor. Žilinská nemocnica tiež dodala, že organizácia mobilných odberových miest, pandemických pavilónov a aktuálne tiež vakcinačných ambulancií prináša rozsiahle nároky na zamestnancov pracujúcich v nemocniciach.

„Personál nemocníc je preťažený, unavený a na hranici síl. Aj v našej nemocnici pracujú v prvej línii zdravotníci v rizikovom veku, s mnohými ochoreniami, s malými deťmi,“ uvádza rezort zdravotníctva.


FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Koronavírus na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM