han Správy

Boli ste v kontakte s pozitívnou osobou na COVID-19? RIAĎTE sa týmito pokynmi!

Príslovie hovorí, že opakovanie je matkou múdrosti. Preto vám pripomíname ako postupovať, keď ste sa "narazili" na človeka, ktorý má koronavírus.

Ilustračný obrázok k článku Boli ste v kontakte s pozitívnou osobou na COVID-19? RIAĎTE sa týmito pokynmi!
Zdroj: www.pixabay.com

Pandémia COVID-19 sa v týchto dňoch prejavuje na Slovensku vo veľkej sile. Počty nových prípadov nakazených rastie a rovnako sa plnia aj nemocnice. Žiaľ, aj úmrtia neubúdajú, preto nezaškodí si pripomenúť pár zásadných pravidiel.

Ako postupovať?

Ak ste prišli do úzkeho kontaktu s osobou, ktorá obdržala pozitívny výsledok testu na COVID-19 –⁠ a k tomuto kontaktu došlo počas obdobia dvoch dní pred dňom odberu vzorky tejto osobe do skončenia jej izolácie –⁠ musíte podstúpiť karanténu. „Karanténa má za úlohu zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy. U ľudí bez príznakov karanténa trvá 10 dní aj v prípade, že podstúpia testovanie s negatívnym výsledkom,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na sociálnej sieti.

Úzky kontakt

Úzky kontakt je kontakt osoby s osobou pozitívnou na ochorenie, ak pri tomto kontakte:

  • boli osoby v priamom fyzickom kontakte
  • boli osoby od seba vo vzdialenosti menšej ako 2 metre dlhšie ako 15 minút
  • osoby boli v interiérovom alebo inak uzatvorenom priestore dlhšie ako 15 minút
  • osoby cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako 15 minút
  • osoby nemali prekryté horné dýchacie cesty a osoba pozitívna na ochorenie kašľala alebo inak šírila infekčné výlučky

Bývate spolu?

Samozrejme, že keď s pozitívne testovanou osobou bývate, či žijete pod jednou strechou, tak sa za posledný deň kontaktu sa pri počítaní lehoty na testovanie či izoláciu považuje:

  • ak pozitívny má akékoľvek príznaky ochorenia, tak sa za posledný deň kontaktu považuje 5. deň od výskytu príznakov
  • ak je pozitívny úplne bez príznakov, tak sa za posledný deň kontaktu považuje 5. deň od odberu vzorky s pozitívnym výsledkom

Test na piaty deň

O nástupe do karantény informujte svojho ošetrujúceho lekára. Testovanie nepodstupujte skôr, než po piatich dňoch od posledného kontaktu s pozitívnym. Ani na to nezabúdajte! Informuje o tom tiež Facebook Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

„Čakanie v neistote môže byť značne nepríjemné či stresujúce. Je však veľmi dôležité, aby ste sa testovali až po uplynutí lehoty piatich dní od posledného kontaktu,“ zdôrazňuje ÚVZ SR.

Prečo to tak je?

„Táto lehota je stanovená na základe inkubačnej dobu vírusu, na piaty deň je totiž vírus detekovateľný u najväčšieho počtu ľudí. Dostatočný časový odstup medzi kontaktom s pozitívne testovanou osobou a vašim testovaním zvýši pravdepodobnosť, že sa u vás infekcia stihne rozvinúť dostatočne na to, aby ju bolo možné odhaliť prostredníctvom diagnostických testov. Dodržaním päťdňovej lehoty teda zvýšite hodnovernosť výsledku vášho testu,“ dodávajú v Úrade verejného zdravotníctva SR.


FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

AKO POSTUPOVAŤ, AK STE BOLI V KONTAKTE S POZITÍVNYM ℹ Ak ste prišli do úzkeho kontaktu s osobou, ktorá obdržala...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Thursday, January 14, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM