Webnoviny - Svet

Ministri financií eurozóny chcú za šéfa ECB Maria Draghiho

WEBNOVINY.SK

Mario DraghiFoto: SITA/APBRUSEL 17. mája (WEBNOVINY) – Ministri financií eurozóny sa dohodli na tom, že novým šéfom Európskej centrálnej banky (ECB) by mal byť Mario Draghi po tom, ako sa skončí funkčné obdobie Jeana-Clauda Tricheta. „Dosiahla sa dohoda, že to bude Draghi,“ povedal v noci z pondelka na utorok zdroj z eurozóny. Takéto rozhodnutie sa očakávalo po tom, ako nemecká kancelárka Angela Merkelová minulý týždeň naznačila, že podporuje kandidatúru Draghiho.

V utorok to potvrdil guvernér rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny, keď pre rakúsky rozhlas uviedol, že Mario Draghi, ktorého kandidatúru podporili ministri financií eurozóny, je rešpektovaným členom Rady guvernérov ECB. „Mario Draghi je dlhodobým členom Rady guvernérov. Je úplne rešpektovaným, uznávaným členom a je človekom s veľkými skúsenosťami a jasnou orientáciou smerom k stabilite,“ povedal Nowotny.

Draghi, ktorý je guvernérom talianskej centrálnej banky, by sa novým šéfom ECB mal stať v novembri. Mario Draghi je bývalým profesorom ekonómie, ktorý učil na Harvarde a pracoval vo Svetovej banke aj v americkej banke Goldman Sachs. Ako šéf Rady pre finančnú stabilitu sa venuje reforme globálneho bankového systému.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM