ELA Správy Zo Slovenska Technológie

Mobilný operátor vie odsledovať, či človek dodržiava karanténu. Prečo štát zatiaľ dáta nedostáva?

O tom, do akej miery berieme situáciu vážne a vieme rešpektovať vládne nariadenia, svedčia najmä prípady porušenia domácej karantény. Bude bičom na neposlušných "sledovanie"?

Ilustračný obrázok k článku Mobilný operátor vie odsledovať, či človek dodržiava karanténu. Prečo štát zatiaľ dáta nedostáva?
Zdroj: pixabay.com

Na Slovensku sa počet nakazených novým typom koronavírusu blíži k 200 prípadom (stav k 23. marcu). Do médií sa takmer každý deň dostávajú správy o tom, že mnohí zatajujú aj to, že boli v zahraničí či v osobnom kontakte s potenciálne nakazeným človekom. Nedisciplinovaní sú dokonca aj samotní lekári. No a niektorí, ktorí majú vydržať sedieť doma, sa doslova špacírujú naprieč krajinou.

Viacerí politici, aj nový premiér Matovič, chcú aktívnejšie spolupracovať s mobilnými operátormi a požiadať ich, aby denne upozorňovali ľudí, ktorí majú byť v karanténe, na jej dodržiavanie.

Sledovanie „neposlušných“

V hre je aj možnosť sledovať takýchto ľudí a v prípade porušenia karantény ich sankcionovať. Už v uplynulých dňoch operátori hlásili znížený pohyb osôb a týmito údajmi sa zaoberal aj krízový štáb.

„Vidíme značný pokles pohybu ľudí, ktorí sa hýbu s mobilnými telefónmi,“ povedal dva dni pred skončením funkcie premiéra Peter Pellegrini. Niektorí operátori podľa neho hlásia pokles až u polovice SIM kariet. Takíto ľudia sa pohybujú len v okolí svojho bydliska, tvrdil Pellegrini.

Ak by sa tento trend zmenil a ľudia by sa začali viac presúvať, je podľa už bývalého premiéra pripravené vyhlásenie celoplošného núdzového stavu s obmedzením pohybu osôb.

Ako sa dá technicky ľudí cez SIM kartky sledovať? „Vieme na požiadanie sledovať pohyb každej SIM karty. Pri každej vieme identifikovať, na akú základňovú stanicu, teda vysielač, v akej krajine sa prihlásila. Veľmi jednoducho tak vieme vyselektovať tie karty, ktoré sa napríklad prihlásili na niektorý z vysielačov v Taliansku,“ hovorí technik jedného z mobilných operátorov, ktorý nám rozhovor poskytol pod prísľubom anonymity.

Operátor tak vie vytvoriť množinu SIM kariet, ktoré sa v určenom čase vyskytovali v niektorej z rizikových krajín a zároveň sa potom pri prechode cez hranice prihlásili do domácej siete. Dá sa teda predpokladať, že takúto kartu vlastní človek, ktorý by mal ísť podľa nariadení okamžite do karantény.

Nesedia v karanténe

Dôvodom je, že aj keď ste na mieste, alebo sa trebárs pohybujete len po svojom byte, môžete „chytať signál“ z viacerých vysielačov. Napríklad nejakú časť bytu či domu môže tieniť susedná budova a signál z inej strany je tam silnejší. To, samozrejme, bežný zákazník nemá ako vedieť.

Poznajú to ale obyvatelia prihraničných miest a obcí, ktorí sa občas, bez toho, aby prekročili hranice, ocitnú v medzinárodnom roamingu.

"Ak sa ale niekto cez deň prihlási na viac ako desiatich základňových staniciach, je jasné, že opúšťa karanténu a pendluje po svete. Je tak potenciálnym zdrojom nákazy pre mnohých iných ľudí. Skúšobne sme si urobili takúto skupinu a našli sme mnoho ľudí, ktorí mali byť v karanténe, ale zjavne ju porušujú,“ hovorí náš zdroj z telekomunikačného biznisu.

Technicky áno, legislatívne nie?

Otvorené stále ostáva, akými spôsobmi sa môže štát dostať k týmto údajom. Problémom sa zaoberali aj odborníci na Telekomunikačnom úrade, riešia to aj právnici pracujúci pre štát.

Narážajú na ochranu osobných údajov a ďalšie zákonné obmedzenia. „Áno, boli sme kontaktovaní, avšak môžeme postupovať iba v súlade s platnou legislatívou. Zatiaľ sme posielali iba plošné SMS, o ktoré nás požiadali ministerstvá,“ uviedol hovorca Slovak Telekom Michal Korec. Aj hovorca 4ky Matúš Benčík pre Čas.sk potvrdil, že analyzujú „technické a právne možnosti“ a so štátom diskutujú možnostiach pomoci z ich strany.

Niektorí hovoria, že by na to stačilo súdne rozhodnutie, iní chcú staviť na istotu a tou je zmena legislatívy. Takže pred vládou a novým parlamentom, ktorý len v piatok prvýkrát slávnostne zasadol, to bude možno prvý zákon v skrátenom legislatívnom konaní.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM