Lucia Lauková Správy

Monitorovaciu sieť SHMÚ chcú rozšíriť o nové stanice: Sledovať budú kvalitu ovzdušia

V súčasnosti kvalitu ovzdušia monitoruje 38 staníc SHMÚ. Pridaním ďalších do siete, chce ústav zlepšiť informovanosť obyvateľstva.

Ilustračný obrázok k článku Monitorovaciu sieť SHMÚ chcú rozšíriť o nové stanice: Sledovať budú kvalitu ovzdušia
Zdroj: TASR

Monitorovacia sieť, ktorá meria kvalitu ovzdušia na Slovensku, by sa mala rozšíriť o ďalších 14 staníc. V súčasnosti prebieha projekt, ktorý to má zabezpečiť.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) má momentálne 38 takýchto staníc. Informoval o tom riaditeľ SHMÚ Martin Benko na tlačovej konferencii pri príležitosti 65. výročia vzniku SHMÚ a Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ). Tento rok si tiež pripomínajú 100. výročie založenia Státního ústavu meteorologického v Prahe.

Zlepšenie predpovedí

Rozšírením staníc chce ústav zlepšiť informovanosť obyvateľstva v oblasti kvality ovzdušia. „Plánujeme vylepšiť aj výstupy z nášho predpovedného modelu, ktorý je v súčasnosti našim najsledovanejším produktom,“ uviedol Benko.

SHMÚ chce tiež uviesť do prevádzky nový výkonnejší počítač, ktorý by mal zlepšiť kvalitu predpovedného modelu Aladin a tiež ďalších aplikácií, ktoré na ňom prevádzkujú.

Cezhraničná spolupráca

SHMÚ má vyše 450 zamestnancov, 4240 pozorovacích objektov vo viac ako 2600 lokalitách na Slovensku. „Chceme naďalej držať naše pozorovacie objekty v prevádzke, ponúkať kvalitné a hodnoverné informácie, aby sme sa za informáciu, ktorú vydáme, aj vedeli postaviť,“ povedal Benko.

ČHMÚ chce spolupracovať so SHMÚ v niektorých konkrétnych oblastiach, napríklad v klimatickom modelovaní či rozvoji mobilnej aplikácie. „To, že zdieľame medzi sebou dáta, je samozrejmosť. My považujeme SHMÚ za naozajstného partnera a brata,“ uvádza riaditeľ ČHMÚ Mark Rieder.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM