Zo zahraničia

Mutácia OMIKRON straší celý svet. Ochránia nás existujúce vakcíny?

Nový variant koronavírusu z južnej Afriky vyvoláva množstvo otázok. Týkajú sa aj účinnosti očkovania.

Ilustračný obrázok k článku Mutácia OMIKRON straší celý svet. Ochránia nás existujúce vakcíny?
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Existujúce vakcíny by mali chrániť pred vážnym priebehom ochorenia aj v prípade nového variantu koronavírusu omikron. Pre BBC to uviedli experti z oblasti mikrobiológie a imunológie.

Profesor Calum Semple vyjadril presvedčenie, že variant omikron nie je žiadnou „katastrofou“ a že niektorí ľudia celú situáciu „ohromne zveličujú“. Semple pôsobí na univerzite v Liverpoole a je členom poradného orgánu britskej vlády pre núdzové situácie (SAGE).

Postačia súčasné vakcíny?

Existujúce vakcíny by podľa neho mali poskytovať dostatočnú ochranu pred vážnym priebehom covidu aj v prípade nákazy variantom omikron. Profesor však napriek tomu podporuje preventívne cestovné obmedzenia, ktoré v reakcii na šírenie nového variantu zaviedla Británia.

„Imunita z očkovania by vás mala ochrániť pred vážnym priebehom ochorenia,“ povedal Semple. U zaočkovaných sa podľa neho v prípade nákazy môže vyskytnúť bolesť hlavy alebo prechladnutie. Vakcína však výrazne znižuje pravdepodobnosť hospitalizácie či umiestnenia na jednotku intenzívnej starostlivosti a podľa neho tak tomu bude aj v budúcnosti.

Profesor Andrew Pollard, riaditeľ vedeckej skupiny z Oxfordskej univerzity, takisto uviedol, že existujúce očkovacie látky by mali zabrániť vážnemu priebehu covidu aj v prípade nákazy variantom omikron.

Zdôraznil pritom, že väčšina mutácií variantu omikron je podobná mutáciám, ktoré boli zistené na už na predchádzajúcich variantoch koronavírusu. Na potvrdenie účinkov vakcín proti omikronu je však podľa Pollarda potrebné ešte niekoľko týždňov počkať.

Moderna už reaguje

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok (26. 11.) v súvislosti s novou mutáciou oznámila, že „pozorne sleduje“ nový variant koronavírusu, ale v tejto chvíli je ešte „predčasné povedať“, či budú na boj proti nemu potrebné nové vakcíny. Správu priniesla agentúra AFP. „EMA v súčasnosti považuje za predčasné hovoriť o potrebe upravenej vakcíny s odlišným zložením s cieľom bojovať proti tomuto novému variantu,“ uviedla agentúra EÚ v stanovisku zaslanom AFP.

Nemecká firma BioNTech v piatok uviedla, že údaje o tom, ako dobre jeho vakcína chráni pred novým variantom, budú známe najneskôr do dvoch týždňov.

Americká farmaceutická spoločnosť Moderna, oznámila, že začala vyvíjať posilňujúcu tzv. booster dávku vakcíny proti novoobjavenému koronavírusovému variantu Omikron, informovala agentúra AFP. Je to jednou z troch stratégií, ktorými Moderna plánuje čeliť tejto novej potenciálnej hrozbe.

Alternatívnou stratégiou je podávať už existujúce vakcíny v silnejších dávkach. „Mutácie variantu Omikron sú znepokojujúce a už niekoľko dní sa snažíme realizovať našu stratégiu proti tomuto variantu čo najrýchlejším tempom,“ vyhlásil generálny riaditeľ spoločnosti Moderna Stephane Bancel.

Prečítajte si tiež

Už aj v Európe

Nový variant omikron po prvý raz hlásili tento týždeň z Juhoafrickej republiky (JAR). Odvtedy ho zaznamenali aj v ďalších krajinách v južnej časti Afriky, v Hongkongu, Izraeli, Belgicku či Holandsku. Viaceré krajiny v súčasnosti prijímajú opatrenia v oblasti cestovania s cieľom zabrániť šíreniu tohto variantu.

Slovensko v reakcii na novú mutáciu zastavilo lety zo siedmich afrických krajín. Ide o Botswanu, Eswatini, Lesotho, Mozambik, Namíbiu, Juhoafrickú republiku a Zimbabwe. Rovnako platí zákaz aj pre lety zo Slovenska do týchto krajín. Keďže nemáme priame pravidelné letecké spojenia s týmito krajinami, zákaz sa týka nepravidelných letov (biznis alebo súkromné lety). Zákaz sa netýka nákladnej prepravy, letov na humanitárne účely či technického medzipristátia na neobchodné účely.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM