ELA Správy Zo zahraničia

Muž sa nechal zaočkovať proti koronavírusu 217-krát! Ako dopadol jeho imunitný systém?

Vedci z univerzity v nemeckom Erlangene skúmali vzorky krvi u muža, ktorý sa nechal viac ako 200-krát naočkovať proti chorobe covid-19.

Ilustračný obrázok k článku Muž sa nechal zaočkovať proti koronavírusu 217-krát! Ako dopadol jeho imunitný systém?
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Nemenovaného muža (62) z mesta Magdeburg vedci kontaktovali na základe novinových článkov, ktoré o jeho enormnom záujme o očkovanie proti chorobe covid-19 informovali.

Muž sa podľa svojich slov nechal 217-krát naočkovať z osobných dôvodov, 134 očkovaní úrady oficiálne potvrdili.

Tím výskumníkov z univerzity Friedricha Alexandra v bavorskom Erlangene skúmal vzorky mužovej krvi v priebehu niekoľkých rokov.

Zistil, že jeho imunitný systém nielenže fungoval úplne normálne, ale určité obranné bunky a protilátky proti vírusu SARS-CoV-2 boli výrazne častejšie ako u ľudí, ktorí dostali štandardné tri očkovania.

Dovtedy nebolo jasné, ako sa podobné „hyperočkovanie“, ako to vedecká skupina nazvala, na ľudskom imunitnom systéme prejaví. Výsledky svojej štúdie tím vedcov publikoval v odbornom časopise Lancet Infectious Diseases.

Podľa dostupných informácií však ide zrejme o muža, ktorý sa mnohonásobne očkoval proti covidu preto, aby mohol predávať sfalšované očkovacie preukazy s pravými číslami šarží vakcín ľuďom, ktorí sami odmietajú vakcináciu. Ako v apríli 2022 informovali agentúry AP a DPA, nemecké úrady muža vyšetrovali.

„Celkovo sme nezistili žiadne známky slabšej imunitnej odpovede, skôr naopak,“ povedal Schober. Navyše aj 217. očkovanie, ktoré muž počas štúdie podstúpil, malo stále efekt. Počet protilátok proti chorobe covid-19 sa v dôsledku toho výrazne zvýšil.

Celkovo 62-ročný Nemec prijal osem rôznych typov vakcín, odborníci však jeho prístup neodporúčajú opakovať.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM