Rastislav Búgel Zo zahraničia

Najväčšia štúdia NEŽIADUCICH účinkov vakcín na COVID: Aké RIZIKÁ odhalila?

Vedci zverejnili zatiaľ najväčšiu štúdiu, ktorá sa zamerala na nežiadúce účinky po očkovaní na koronavírus.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia štúdia NEŽIADUCICH účinkov vakcín na COVID: Aké RIZIKÁ odhalila?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Vakcíny proti covidu rozdelili spoločnosť na dva tábory. Najnovšie vedci vykonali doposiaľ najväčšiu štúdiu, ktorá sa zamerala na očkovanie proti koronavírusu.

Ako s odvolaním sa na Daily Mail informoval portál tn.cz, vedci pri 99 miliónoch ľudí z 8 krajín skúmali, aké zdravotné problémy môžu vakcíny spôsobiť.

Čo odhalili?

Zamerali sa na trinásť zdravotných problémov a ich výskyt po podaní vakcín od spoločností Pfizer, Moderna a AstraZeneca. Na základe výsledkov zverejnili rozsiahlu štúdiu.

Vakcíny sú podľa výsledkov štúdie spojené s malým zvýšeným rizikom neurologických, krvných a srdcových porúch!

„Výsledky štúdie publikovanej v magazíne Vaccine odhalili, že vakcíny sú spojené s výrazne vyšším rizikom celkom piatich zdravotných stavov. Štúdia ďalej varovala pred niekoľkými ďalšími poruchami, ktoré si podľa nich zaslúžia ďalšie vyšetrovanie, vrátane súvislosti medzi stavom opuchu mozgu a vakcínou od Moderny,“ píše server.

Malé riziko

Podľa vedcov však riziko rozvoja niektorých z týchto piatich ochorení zostáva malé. Ako dodávajú, celkovo bolo podaných 13 miliárd dávok vakcín, no vyskytlo sa iba 2-tisíc prípadov takýchto ochorení.

„Obe veci sú pravdivé. Vakcíny môžu zachrániť milióny životov a môže zároveň existovať malý počet ľudí, ktorí boli nepriaznivo ovplyvnení,“ povedal hlavný výskumník, doktor Harlan Krumholz. Vedci zároveň odhadli, že vakcíny proti koronavírusu odvrátili viac ako 19 miliónov úmrtí po celom svete.

Závažné autoimunitné ochorenie

Medzi objavmi novej štúdie bolo napríklad viac ako dvojnásobné zvýšenie rizika neurologického stavu známeho ako Guillain-Barreov syndróm (GBS). Ide o závažné autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje nervovú sústavu.

Podľa správy by očakávali, že v prípade 23 miliónov vakcín AstraZeneca sa dostaví 76 prípadov GBS. V skutočnosti ich však pozorovali až 190, čo predstavuje až 2,9 násobné zvýšenie rizika. „Aj keď vraj nejde dokázať, že tieto udalosti spôsobila vakcína, tak existujú určité dôkazy, že vakcína spôsobuje, že imunitný systém útočí na vlastné nervy,“ dodáva tn.cz.

Štúdia rovnako potvrdila trojnásobne vyššie riziko typu zápalu srdca nazývaného myokarditída. V tomto prípade však vedci neuviedli počet očakávaných prípadov oproti naozaj pozorovanému počtu prípadov. Myokarditídu najčastejšie pozorovali pri mladších mužoch. Je predpoklad, že to súvisí s imunitnou reakciou, ktorú spustili mRNA vakcíny od spoločností Pfizer a Moderna. Štúdia však dodáva, že prípady myokarditídy boli relatívne mierne.

Ďalšie možné problémy

Prvá a štvrtá dávka vakcíny Moderna mala zase 1,7 a 2,6 násobne vyšší počet prípadov perikartitídy, teda zápalového ochorenia osrdcovníka (ochranného vaku okolo srdca).

Ďalším odhaleným problémom bolo viac ako 3,7 násobné riziko ochorenia nazývaného akútna diseminovaná encefalomyelitída (ADEM), ktorá spôsobuje opuch mozgu a miechy. Pri vakcíne Pfizer-BioNTech predpokladali dva prípady, v skutočnosti ich zaznamenali sedem.

„Ďalšie ochorenie, Bellova obrna, ktorá spôsobuje dočasnú slabosť alebo paralýzu svalov na jednej strane tváre, mala po prvej dávke vakcíny Pfizer zvýšenú pravdepodobnosť 1,05. Po prvej a druhej dávke vakcíny Moderna a taktiež po štvrtej dávke vakcíny Pfizier bolo riziko záchvatu 1,3 až 1,4 násobne vyššie,“ píše na základe zverejnenej štúdie portál tn.cz.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM