Rastislav Búgel Zo zahraničia

Muža MUČILA vzácna porucha: Desil sa vlastných prstov, dal si ich AMPUTOVAŤ

Muža trápili nočné mory, pri ktorých sa mu snívalo, že mu hnijú alebo horia prsty. Cítil dokonca aj bolesť. Všetko zmizlo, keď si dal prsty amputovať.

Ilustračný obrázok k článku Muža MUČILA vzácna porucha: Desil sa vlastných prstov, dal si ich AMPUTOVAŤ
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

20-ročný Kanaďan trpí vzácnou poruchou. Na jeho prípad upozornila doktorka Nadia Nadeauová z katedry psychiatrie quebeckej Lavalovej univerzity. „Muž podľa nej už od detstva zažíval nepríjemné a traumatizujúce pocity, že štvrtý a piaty prst na ľavej ruke k jeho telu nepatria,“ informuje portál novinky.cz.

Strašné nočné mory a bolesť

V dôsledku toho mladík trpel podráždenosťou a nočnými morami. Pravidelne sa mu snívalo, že mu prsty horia alebo dokonca odhnívajú. Okrem toho však podľa lekárky pociťoval aj fyzickú bolesť.

Sever dodáva, že tento jav sa dá označiť ako porucha vnímania integrity vlastného tela (BIID – Body Integrity Identity Disorder), pričom ide o vzácne ochorenie. Pacient, ktorý ním trpí, má napríklad tendencie zbaviť sa niektorých častí svojho tela.

Môže to zájsť priďaleko

Odborníci z Clevelandskej univerzity uviedli, že pri tejto poruche majú postihnutí ľudia v drvivej väčšine prípadov pocit, že daná časť tela k ním jednoducho nepatrí.

„Ľudia s BIID naviac často majú tendencie svoj problém vyriešiť takpovediac svojpomocne, a tak sa nezriedka púšťajú do amputácií sami alebo s totálne neodbornou pomocou, čo vedie k vážnym komplikáciám,“ dodávajú novinky.cz.

Vyhľadal pomoc odborníkov

Podľa zverejnených správ nad takýmto radikálnym krokom uvažoval aj spomenutý mladý Kanaďan, ktorý pracuje na píle. Zabránil mu v tom iba strach z reakcií rodiny a okolia. Za svoje problémy sa totiž tak hanbil, že ich celý život pred verejnosťou ukrýval.

Rozhodol sa pre odbornú pomoc. Lekári spravili vyšetrenie mozgu, ktoré však nič neodhalilo a tak sa problém snažili vyriešiť liekmi a terapiami. Keď nič nezaberalo, psychiatri sa dohodli s ortopédmi. Mladíkovi najprv vysadili silné lieky a pol pol roku vykonali amputáciu.

Ako mávnutím čarovného prútika

Ako zázrakom, po zákroku sa mužove psychické problémy vyparili. „Nočné mory a emočné problémy okamžite ustali. Značne sa znížili aj prejavy hnevu, muž začal konštruktívne pozerať do budúcnosti a tiež sa zlepšili jeho vzťahy v rodine aj v práci,“ povedala doktorka Nadeauová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM