Zo Slovenska

Mysli s Čaputovou: Je JEDNO, aké máte názory, VIDEO prezidentky musíte vidieť!

V prvom diely seriálu moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová a riaditeľ kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu Ľuboš Kukliš vysvetľujú, ako sociálne siete vyberajú obsah, ktorý na nich vidíme.

Ilustračný obrázok k článku Mysli s Čaputovou: Je JEDNO, aké máte názory, VIDEO prezidentky musíte vidieť!
Zdroj: Facebook.com/Zuzana Čaputová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová pripravila videoseriál o sociálnych sieťach a kritickom myslení. Séria vzdelávacích videí s názvom Mysli s hlavou štátu je novým projektom prezidentskej kancelárie.

Prezidentka Zuzana Čaputová ním reaguje na to, ako hlboko zasiahli sociálne siete do našich životov, informoval o tom Lukáš Laczko z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Výzvy našej doby

„Takmer každý deň môžeme sledovať, ako sa stupňujúce napätie a hnev z internetu prelieva do reálneho fyzického sveta. Z nemocníc počúvame príbehy o veľmi hmatateľných fyzických dôsledkoch zlého výberu informácií,“ uviedla prezidentka.

Ako dodala, naučiť sa orientovať v dnešnom online priestore a lepšie spoznať fungovanie sociálnych sietí, porozumieť práci novinárov či vedcov, alebo aj chybám v našom myslení, vníma ako jednu z najväčších výziev tejto doby.

Vzdelávacie videá

V prvom diely seriálu moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová a riaditeľ kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu Ľuboš Kukliš vysvetľujú, ako sociálne siete vyberajú obsah, ktorý na nich vidíme. V ďalších dieloch, ktoré bude prezidentská kancelária zverejňovať postupne na sociálnych sieťach a na webe, sa objavia novinárka Zuzana Petková, vedec Pavol Čekan, lektor kritického myslenia Ján Markoš alebo školská psychologička Hana Šandorová.

„Na vyrovnanie sa s vplyvmi sociálnych sietí je treba robiť oveľa viac v rôznych oblastiach našej spoločnosti, štátu alebo Európskej únie. Je však bez pochýb, že z dlhodobého pohľadu je jedným z kľúčov práve vzdelávanie zaostrené špecificky na túto oblasť,“ dodáva prezidentka.

Menej kriku a viac porozumenia

Tieto videá sú určené pre všetkých aktívnych používateľov sociálnych sietí bez ohľadu na to, aké majú názory alebo politické presvedčenie. Nástrahy sociálnych sietí alebo chyby v myslení sa netýkajú žiadnej konkrétnej skupiny ľudí, sú našim spoločným problémom.

Viac poznania o prostredí, v ktorom dnes diskusie najčastejšie prebiehajú, môže byť cestou k tomu, aby v nich bolo menej kriku a viac porozumenia.

Celé VIDEO nájdete TU.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM