Webnoviny - Svet

Na bratislavský maratón prihlásených 1600 bežcov

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. februára (WEBNOVINY) – Organizátorov bratislavského mestského maratónu (ČSOB Bratislava Marathon 2010), ktorý v nedeľu 28. marca oslávi päťročné jubileum, teší nárast počtu prihlásených. V uplynulých dňoch sa vyšplhal až k číslu 1600, čo je vzhľadom na minuloročný celkový počet štartujúcich (mimo pretekov lezúňov 2136 bežcov) veľmi sľubné

Účasť už potvrdili ďalší traja zaujímaví bežci. Marcel Matanin, ktorý je starostom obce Slovenská Kajňa, štartoval v maratóne na olympijských hrách v roku 2004 v Aténach. Len nedávno si však na Donovaloch vybojoval titul majstra Európy v pretekoch psích záprahov v disciplíne skijöring (jeden bežec a pes).

Austrálčan Tristan Miller zaradil ČSOB Marathon 2010 do svojho ambiciózneho plánu v priebehu 52 týždňov zabehnúť rovnaký počet maratónov v rôznych končinách sveta. Svoj plán začal realizovať 7. januára v izraelskom Tiberiase. Dobrodruh by mal celkovo absolvovať 2200 km v najrôznejších svetových destináciách. Počas svojho smelého plánu sa však bude musieť vyrovnať s častými leteckými presunmi, netradičnými jedlami, iba zriedkavým tréningom a viacerými klimatickými pásmami. Ambiciózny projekt si Austrálčan údajne financuje z prostriedkov, ktoré získal za predaj svojho bytu v Melbourne. Pred rozhodnutím bežať 52 maratónov v priebehu jediného kalendárneho roku absolvoval Miller iba päť takýchto podujatí a jeden ultramaratón.

Tridsaťtriročný Miller sa v Bratislave stretne so svojím slovenským konkurentom Alexandrom Simonom, ktorý v roku 2007 zabehol dokonca až 76 maratónov. „Pravda, nie všetko to boli oficiálne preteky v zmysle pravidiel IAAF, ale dosť veľa ich bolo neoficiálnych – najmä v žilinskom parku na Bôriku, ktoré sa konajú bez rozhodcov či cien pre najlepších. Napriek tomu nik nepochybuje, že pán Simon tieto maratóny reálne odbehol, lebo vždy na nich štartuje 5 až 10 bežcov,“ vysvetľoval známy atletický štatistik Marián Kalabus.

Železničiar zo Žiliny A. Simon absolvoval svoj prvý maratón v kariére v roku 1982, odvtedy ich už zvládol 556 maratónov. Jeho osobným maximom je 2:46:39 h z roku 1988.

Na bratislavský mestský maratón sa môžu bežci on-line prihlásiť až do 23. marca 2010 do polnoci na internetovej stránke www.bratislavamarathon.com. Do 14. marca bude prihláška stáť maratónca 30 eur a od 15. do 27. marca už 40 eur. Tie isté termíny platia aj pre polmaratón, len výška štartovného je v tomto prípade odstupňovaná sumami 16 a 22 eur.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM