han Zo Slovenska

Na Chopku a Lomnickom štíte padol REKORD: Taký TEPLÝ koniec roka si tam nepamätajú!

Rok 2022 sa v strednej Európe končí rekordne teplým počasím, v Nemecku bolo v sobotu aj viac ako 20 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku Na Chopku a Lomnickom štíte padol REKORD: Taký TEPLÝ koniec roka si tam nepamätajú!
Zdroj: Instagram.com/travelman17

Mimoriadne teplý vzduch sa začína prejavovať aj na Slovensku, predovšetkým na horách. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Teplo ako nikdy

Podľa operatívnych údajov už bol prekonaný silvestrovský rekord maximálnej dennej teploty na Chopku aj Lomnickom štíte. „Na Chopku je dokonca teplejšie ako v Horehronskom podolí. V nižších polohách bolo najteplejšie v Kuchyni, 14 stupňov Celzia, no na rekord to nestačilo, pretože na juhozápade Slovenska bol minulý Silvester 2021 ešte teplejší, až do 17 stupňov Celzia,“ poznamenali meteorológovia.

Teplá noc

Otepľovanie bude v najbližších hodinách pokračovať a predovšetkým na horách očakáva SHMÚ mimoriadne až extrémne teplú silvestrovskú noc. „Kto by ju chcel ísť stráviť do vyšších polôh, napriek teplému počasiu je tam dosť veterno, na Chopku až víchrica, no vietor oproti aktuálnej situácii trochu zoslabne,“ dodal SHMÚ.

Ako to bolo vlani?

Aj keď sa záver roka 2022 niesol v znamení vysokých teplôt, na maximálne hodnoty spred roka to nestačilo. „Pripomeňme, že na západe teplota 31. decembra 2021 vystúpila nad +16 °C, napr. stanica Bratislava-Ivanka namerala maximum na úrovni +16,3 °C. Prvý deň roka 2023 však tieto hodnoty bude atakovať,“ informuje portál o počasí imeteo.sk.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM