Rastislav Búgel Zo zahraničia

Na Európu sa rútia BRUTÁLNE búrky: Hrozia dokonca aj TORNÁDA!

Európu čaká začiatkom týždňa priadne nebezpečné počasie. Prichádzajú silné búrky.

Ilustračný obrázok k článku Na Európu sa rútia BRUTÁLNE búrky: Hrozia dokonca aj TORNÁDA!
Zdroj: TASR/Vladimír Miček , Unsplash.com

„Nad strednou Európu sa dnes sa vlní frontálna hranica. Prognostické modely predpokladajú plošnú nestabilitu, čo prinesie do našej oblasti búrky aj s nebezpečnými sprievodnými javmi,“ píše iMeteo.sk.

Čo nám hrozí?

V centrálnej Európe sa počas pondelňajšieho popoludnia predpokladá vznik silnejších superciel. Tie sa môžu neskôr rozvinúť do nebezpečných multiciel.

„Tieto nebezpečné búrky sa môžu dnes objaviť v juhovýchodnom Nemecku, severnom Rakúska a časti Českej republiky. V týchto oblastiach sa dnes očakáva intenzívne krupobitie a silný vietor s potenciálom páchať škody,“ informuje server.

Búrky sa očakávajú aj na našom území. Pripraviť sa musia hlavne na západe Slovenska. Portál upozorňuje, že aj u nás sa môžu objaviť nebezpečné sprievodné javy ako krupobitie a silný nárazový vietor.

Varovanie pred tornádami

„Presnú polohu búrok a presný čas je však ťažké predpovedať, pretože dnešné búrky budú vznikať na vlniacom sa studenom fronte a to je vždy pre meteorológov ťažký oriešok určiť, ako, kde a kedy sa nakoniec búrky vyvinú,“ uvádza portál.

Dnešná prognóza meteorologickej služby Estofex dokonca upozorňuje na potenciál vzniku tornád!

Tie by mohli udrieť na Ukrajine a v Bielorusku.

Situácia u našich susedov

Nepriaznivé počasie zasiahne aj časti Blízkeho východu a silné búrky hrozia aj vo východnom Španielsku a severozápadnom Francúzsku.

„Prvé dnešné búrky začnú vznikať na juhu Nemecka a potom sa rozšíria smerom do Čiech a severného Rakúska. Najsilnejšie búrky sa očakávajú v južnej a východnej časti Čiech, kde kombinácia strihu vetra, helicity a hodnôt CAPE ukazuje vhodné dynamické podmienky pre izolované supercely, a to najmä v oblasti stredných Čiech,“ píše iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM