han Zo Slovenska

Na Európu sa valí CYKLÓNA Costantin: Na Slovensku môže vietor dosahovať až 160 km/h!

Pred tým, čo stvára príroda v posledných dňoch, sa musíme mať na pozore. Najnovšie čaká Európu mimoriadne nepriaznivé počasie.

Ilustračný obrázok k článku Na Európu sa valí CYKLÓNA Costantin: Na Slovensku môže vietor dosahovať až 160 km/h!
Zdroj: unsplash.com

Informuje o tom portál imeteo.sk. „Očakáva sa výdatné sneženie, ale aj výrazné zrážky. K výdatnejším zrážkovým úhrnom sa pridá aj veľmi silný vietor, ktorý môže byť veľmi nebezpečný,“ píše portál o počasí.

Meno Constantin

V nedeľu čaká Európu vyčíňanie veľmi nepriaznivého počasia. Na vine to bude mať veľmi hlboká tlaková níž, ktorá dostala od nemeckých meteorológov meno „Constantin“.

„Táto rozsiahla tlaková níž sa aktuálne nachádza nad oblasťou Britských ostrovov, kde dochádza k jej ďalšiemu prehlbovaniu. Tlak vzduchu by v strede tejto tlakovej níže mal poklesnúť až pod 950 hPa. Súčasne sa v rámci tejto tlakovej níže sformuje nad oblasťou Stredozemia a Jadranu sekundárna tlaková níž, ktorá prinesie nepriaznivé počasie aj ku nám,“ uvádza imeteo.sk.

Aj našu oblasť čaká vystrájanie počasia, a to od výdatných zrážok, silného vetra až po ochladenie. „Počasie sa v nadchádzajúcich hodinách zhorší aj na Slovensku,“ tvrdia odborníci na imeteo.sk.

Pozor na vietor

„V noci a predovšetkým ráno sa na našom území veľmi výrazne rozfúka. Fúkať bude silný južný až juhozápadný vietor, ktorý naberie silu na celom našom území, no najnebezpečnejší vietor sa očakáva na západe, severozápade a na severe územia,“ tvrdia na imeteo.sk.

S vetrom na horách treba počítať aj v pondelok (9. 1.). Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe. V niektorých južných okresoch pokračujú výstrahy pred hmlou.

Platia výstrahy

Výstrahy druhého stupňa pred vetrom na horách boli vydané predbežne pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno.

Podľa meteorológov môže dosiahnuť vietor v nárazoch rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu (km/h), v priemere 90 až 105 km/h, čo je silná až mohutná víchrica.

Výstrahy prvého stupňa platia pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Žilina, Martin a Turčianske Teplice. V nárazoch môže dosiahnuť vietor rýchlosť 110 až 135 km/h, v priemere 70 až 85 km/h, čo predstavuje víchricu.

Veterno aj mimo hôr

Veternejšie aj mimo hôr môže byť v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. Pre ne vydali meteorológovia výstrahy prvého stupňa pred vetrom. Jeho rýchlosť môže dosiahnuť v nárazoch 65 až 85 km/h, v priemere 45 km/h.

Takmer vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja a v okrese Rožňava si treba dávať naďalej pozor pred hmlou s dohľadnosťou 50 až 200 metrov.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM