Magazín Lifestyle

Na FARBE záleží: Sú zdravšie biele ako červené zemiaky?

Nie sú zemiaky ako zemiaky. Jedna odroda dodá pocit sýtosti a energie, druhá lepšie vyrovná hladinu v krvi a pomôže pri chudnutí. Viete, ktorá je ktorá?

Ilustračný obrázok k článku Na FARBE záleží: Sú zdravšie biele ako červené zemiaky?
Zdroj: pixabay.com

Zemiaky sú pomerne lacnou potravinou, ktorá pod šupkou ukrýva množstvo potrebných biologických látok. Aj vy možno patríte k tým, čo doteraz nerobili veľké rozdiely medzi bielymi zemiakmi a ich červenou odrodou.

Aj keď vyzerajú na prvý pohľad podobne, sú tu určité rozdiely, ktoré môžu ovplyvniť vaše zdravie a nutričnú hodnotu jedla.

Biele vs. Červené

Priemerný biely zemiak obsahuje 36,5 gramov sacharidov a červené zemiaky 33,9 gramov. Biele zemiaky sa ľahšie šúpu a preto sú vhodnejšie na prípravu zemiakovej kaše, no hodia sa aj na grilovanie alebo do jedál, ktoré si vyžadujú neošúpané zemiaky. Obsahujú viac škrobu, dlhšie zasýtia a sú zdrojom niektorých minerálov, najmä železa a vápnika.

Červené zemiaky poskytujú viac vlákniny: „Vláknina pomáha uľahčiť trávenie potravy a stimuluje pohyby čriev, čo zabraňuje zápche. Vďaka vyššiemu obsahu vlákniny poskytujú červené zemiaky dlhšie pocit sýtosti, čo môže pomôcť pri kontrole hmotnosti a znížiť prejedanie,“ informuje o tom City Magazine. No biele aj červené zemiaky obsahujú dostatočné množstvo vitamínu C, ale červená odroda poskytuje o čosi viac vitamínu B6.

Ktorý zemiak je teda lepší?

Ak chcete viac železa a vápnika, doprajete si skôr bielu odrodu zemiakov. „Poskytuje tiež viac energie a je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí potrebujú jedlo, ktoré rýchlo doplní zásoby energie. Pre vyšší obsah škrobu sa hodí do zemiakovej kaše a iných jedál, kde je dôležitá hladká textúra,“ píše tamojší portál.

No červené sú vhodnejšie pre tých konzumentov, ktorí potrebujú mať lepšiu kontrolu nad hladinou cukru v krvi, chcú viac vlákniny a antioxidantov. Potrebujete pocit dlhšieho zasýtenia? Siahnite po červenej odrode zemiakov, má viac vlákniny: „Je tiež skvelou voľbou pre ľudí, ktorí chcú znížiť príjem kalórií a vyberajú si potraviny s nižším glykemickým indexom.“

Tak či onak, zemiaky sú najvýznamnejšou poľnohospodárskou plodinou, ktorá prináša množstvo benefitov. Zemiaky okrem iného znižujú zápal, posilňujú srdce, uľahčujú trávenie a pomáhajú proti vysokému tlaku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM