Rôzne

Na horách platí tretí lavínový stupeň: Hrozia spontánne zosuvy snehu

Vplyvom sneženia sprevádzaného silným vetrom a nízkymi teplotami, ktoré bránia stabilizácii snehu, trvá vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí zvýšené lavínové nebezpečenstvo - tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Ilustračný obrázok k článku Na horách platí tretí lavínový stupeň: Hrozia spontánne zosuvy snehu
Zdroj: TASR

Vo Vysokých Tatrách je podľa horských záchranárov situácia v rámci pohoria rozdielna, zvýšené ohrozenie platí najmä pre západnú časť. Na východe pohoria a v Belianskych Tatrách je lavínové nebezpečenstvo mierne.

Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby informoval, že nový sneh uložený vo forme nestabilných snehových útvarov. Tie sa často vyskytujú aj v nižších polohách, okolo hranice lesa. „Uvoľnenie lavíny je možné na strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení. Taktiež je možný zosuv stredne veľkých spontánnych lavín," upozornil Krajčí s tým, že pohyb vo vysokohorskom prostrední neodporúča ľudom bez znalosti lavínovej problematiky a lavínovej výbavy.

V pondelok ráno bolo na horách jasné, slnečné počasie. „Za uplynulých 24 hodín pribudlo do 15 centimetrov prachového snehu, najviac v Západných Tatrách," priblížil Krajčí. Na záveterných svahoch, v žľaboch a muldách dosahuje výšku 30 až 60 centimetrov, kde tvorí snehové dosky a vankúše, a je veľmi slabo previazaný so starým snehom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM