Rôzne

Na horách prevláda mierna lavínová hrozba: Situácia sa už niekoľko dní nezmenila

V slovenských pohoriach už niekoľko dní platí mierne lavínové nebezpečenstvo, a to pre všetky orientácie svahov.

Ilustračný obrázok k článku Na horách prevláda mierna lavínová hrozba: Situácia sa už niekoľko dní nezmenila
Zdroj: TASR

Výnimkou sú pohoria Tatier, kde pod 1600 metrov nad morom aktuálne prevláda malé ohrozenie snehovými zosuvmi. V piatok o tom informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

„Vplyvom premenlivého vetra a veľmi nízkych teplôt v priebehu predchádzajúcich dní sa vo vnútri snehovej pokrývky vytvárajú nestabilné snehové vrstvy. Povrch snehu je silnými mrazmi a vetrom utlačený na tvrdú vrstvu,“ povedal Sedlák. Uvoľnenie lavín je podľa neho možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, pod ktorým sa rozumie napríklad pád lyžiara či peší výstup turistu po svahu.

Ráno prevládalo na horách počasie s malou oblačnosťou, na západe bolo hmlisto. Teploty dosiahli v dolinách mínus osem stupňov Celzia, na vrcholoch hôr mínus 15 stupňov, vo Vysokých Tatrách bola ráno teplotná inverzia. „Dlhodobo pretrvávajúce nízke teploty majú negatívny dosah na premenu a stabilizáciu snehovej pokrývky, vytvára sa hranato zrnný nestabilný sneh. Vplyvom meniaceho sa smeru vetra sú nebezpečné všetky orientácie svahov,“ uzavrel Sedlák.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM