Rôzne Magazín

Na koho zároveň pripíjame? Svätý Silvester bol prvým pápežom po uznaní kresťanstva

Pamiatku svätého Silvestra uctieva cirkev 31. decembra. Dátum jeho sviatku má ale aj symbolický význam.

Ilustračný obrázok k článku Na koho zároveň pripíjame? Svätý Silvester bol prvým pápežom po uznaní kresťanstva
Zdroj: wikipedia.org

Svätý Silvester I. sa stal rímskym biskupom, teda pápežom, v januári 314 – necelý rok po tom, ako cisár Konštantín Veľký Milánskym ediktom uznal kresťanstvo za oficiálne náboženstvo.

Silvester bol po Levovi Veľkom druhým najdlhšie pôsobiacim pápežom v staroveku. Zomrel 31. decembra 335, preto sa v tento deň slávi jeho spomienka a jeho meno sa dostalo aj do kalendára. Pochovali ho v Prisciliných katakombách.

Prvý muž cirkvi

Je jedným z prvých mužov cirkvi, ktorí nezomreli mučeníckou smrťou, a napriek tomu im cirkev dodnes vyjadruje veľkú úctu. Počas jeho pontifikátu vznikli v Ríme prvé baziliky – sv. Jána v Lateráne, sv. Petra vo Vatikáne, sv. Pavla za hradbami.

Pápež Silvester býva zobrazovaný v biskupskom rúchu, s tiarou a knihou a pod nohami máva draka, čo symbolizuje porazené pohanstvo.

Silvester zomrel 31. decembra 335 po dlhom pontifikáte, ktorý trval 21 rokov a 11 mesiacov. Ako prvý pápež bol pochovaný v chráme, v bazilike sv. Priscilly na Via Salaria, kde boli pochovaní aj niektorí ďalší pápeži.

Jeho hrob objavil v roku 1890 archeológ De Rossi. V tej dobe však už jeho pozostatky boli uložené v chráme San Silvestro in Capie, kam ich dal v 8. storočia preniesť pápež Pavol I.

Zlatý vek

Pamiatku svätého Silvestra uctieva cirkev 31. decembra. Dátum jeho sviatku má ale aj symbolický význam. Tak ako 31. decembra sa končí jeden rok a s nádejou očakávame príchod nového, tak aj pontifikát Silvestra I. označuje koniec éry prenasledovania kresťanov a začína zlatý vek cirkvi.

Silvester je jedným z prvých uctievaných svätých a jeho kult sa rozšíril do celej Európy. Stal sa patrónom domáceho zvieratstva a dobrej úrody. Býva zobrazovaný v pápežskom ornáte, s knihou, mušľou alebo býkom.

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM