Regióny

Na Lešti je mnohonárodná bojová skupina NATO: Slováci cvičia s Čechmi aj Američanmi

Slovenský štít 2022 má poskytnúť možnosť precvičiť všetkých veliteľov a štáby pozemných síl v rozhodovaní, plánovacích postupoch a velení a riadení spoločných operácií vysokej intenzity v nadnárodnom prostredí.

Ilustračný obrázok k článku Na Lešti je mnohonárodná bojová skupina NATO: Slováci cvičia s Čechmi aj Američanmi
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Aj s účasťou členov mnohonárodnej bojovej skupiny NATO, ktorá bola vytvorená len nedávno ako reakcia na vojnu na Ukrajine, sa v týchto dňoch koná v priestore Lešť cvičenie Slovenský štít 2022. Zúčastňuje sa na ňom vyše 1 200 slovenských vojakov, asi 200 vojakov z Českej republiky a približne 200 amerických vojakov.

Ako v rámci mediálneho dňa informoval veliteľ slovenských pozemných síl, generálmajor Ivan Pach, Slovenský štít 2022 má poskytnúť možnosť precvičiť všetkých veliteľov a štáby pozemných síl v rozhodovaní, plánovacích postupoch a velení a riadení spoločných operácií vysokej intenzity v nadnárodnom prostredí.

Podľa neho štandardná príprava takéhoto cvičenia trvá 18 mesiacov. „Žijeme však v čase, ktorý nie je štandardný. Vo februári sme končili s pandémiou a vzápätí sme museli riešiť operačné úlohy v súvislosti s hrozbou na východe, takže času na prípravu takéhoto cvičenia veľa nebolo,“ konštatoval.

Možnosť cvičiť s českými a americkými vojakmi nie je však pre slovenských vojakov ničím novým. „Cvičíme s nimi prakticky už roky a spolupráca je veľmi dobrá,“ pripomenul slovenský generál. Rôzne spôsobilosti, ktoré na Slovensko prichádzajú od iných armád, podľa Pacha slovenských vojakov stále obohacujú.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM