Aktualizované Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Na Morave opäť lietali strechy: V našom pohraničí zúrilo TORNÁDO

Divoké počasie len kúsok za našimi hranicami lámalo stromy a strhávalo strechy. Meteorológovia potvrdili, že šlo o tornádo.

Ilustračný obrázok k článku Na Morave opäť lietali strechy: V našom pohraničí zúrilo TORNÁDO
4
Galéria
Zdroj: iMeteo.sk/Nataša Kišová Válková

Začiatok týždňa poznačili na našom území silné búrky. Divoké počasie udrelo aj na susednú Českú republiku. Na Morave napáchalo škody tornádo. Informuje o tom portál iMeteo.

Nešťastná Morava

Najväčšiu šarapatu zanechalo počasie na južnej Morave. Supercelárna búrka sa sformovala v oblasti Břeclavska. Táto oblasť tornádo nezažila prvý raz. Minulý rok všetky médiá informovali o úkaze, ktorý tu napáchal extrémne škody.

„Kúsok od miest, kde pred rokom vystrájalo tornádo, sa dnes vyskytla ďalšia supercelárna búrka, ktorá vyprodukovala ďalšie tornádo. Celkom určite je potvrdená tromba, ktorú takto pozorovali aj zo Slovenska z mesta Kúty,“ upresňuje portál.

Najprv sa o tornáde len špekulovalo, najnovšie odborníci potvrdili, že naozaj šlo o tento úkaz. Sila tornáda sa odhaduje na F0 alebo F1, avšak presná intenzita je predmetom skúmania českých meteorológov.

Materiálne škody

Škody hlásia hneď z niekoľkých oblastí ležiacich tesne za našimi hranicami. V okolí obcí Zaječí, Rakvice a Lednice sa vyskytoval downburst, ktorý lámal stromy a strhol niekoľko striech.

Najhoršie obišlo mesto Lanžhot ležiace tri kilometre od slovenských hraníc. Zo záberov z miesta je zrejmé, že materiálne škody budú vysoké. Našťastie, nie je potvrdené, že by sa niekto zranil.

Aj keď sa mnohým zdá, že tornáda sa v našej oblasti nevyskytujú, opak je pravdou. Od 1. 1. 1950 do 13. 6. 2022 bolo potvrdených už 111 tornád, a to na celom území Českej republiky.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM