Rôzne

Na oblohe sa objaví vzácna „Vianočná hviezda,“ prvýkrát za 800 rokov + PREDPOVEĎ

Astronómovia sa pripravujú na veľkú udalosť. Tesne pred Vianocami sa na oblohe objaví tzv. „Vianočná hviezda“, ktorá sa naposledy vyskytla pred 800 rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Na oblohe sa objaví vzácna „Vianočná hviezda,“ prvýkrát za 800 rokov + PREDPOVEĎ
Zdroj: Unsplash.com

Pár dní pred Vianocami sa na nočnej oblohe objaví veľmi jasný objekt, ktorý astronómovia nazvali „Vianočnou hviezdou“, pretože sa objavuje pred najväčšími sviatkami v roku, informuje portál iMeteo.sk.

Raz za život

Vzácny jav na oblohe však nie je hviezda, ale spojenie Saturnu a Jupitera – dvoch najväčších planét slnečnej sústavy. Zo Zeme budú tieto dve planéty tak blízko pri sebe, že sa budú javiť ako jeden jasný objekt, ktorý sa na oblohe „spojí“ do jedného bodu.

Toto vzácne spojenie Saturnu a Jupitera nastane 21. decembra.

V tento deň budú planéty na nočnej oblohe tak blízko seba, že to je z astronomického hľadiska veľká vzácnosť. Naposledy boli tieto dve planéty takto blízko v roku 1226, čo je takmer 800 rokov.

„Keď sa planéty spoja na nočnej oblohe do jedného jasného bodu, astronómovia nazývajú tento jav Veľké spojenie. Dvojica planét sa objavuje na oblohe vedľa seba priemerne každých 20 rokov, ale len výnimočne sú tak blízko seba, ako to bude práve 21. decembra,“ vysvetľuje jedinečný úkaz iMeteo.sk.

„Vianočnú hviezdu“ bude na oblohe v tento deň ľahké spoznať, pretože okrem Mesiaca to bude najjasnejší objekt na oblohe. Nenechajte si preto ujsť túto vzácnosť. Je možné ju vidieť len raz za život.

„Teplé“ sviatky

Počas nasledujúceho týždňa očakávame teploty vysoko nad normálom a takisto aj nadnormálové zrážky. Sneženie sa bude vyskytovať skôr sporadicky a predovšetkým vo vysokých polohách. Mimo hôr treba počítať skôr s dažďovými či zmiešanými zrážkami.

Najnovšie vyhliadky počasia na týždeň od 21. decembra do 28. decembra vôbec nie sú ružové. Striedať by sa malo teplé a vlhké južné prúdenie s chladnejším západným prúdením.

„Najnovšie predpovede od ECMWF očakávajú, že vianočný týždeň bude na Slovensku teplotne v priemere 3 až 6 °C nad dlhodobým priemerom,“ dodáva iMeteo.sk.

Chladnejšie by mali byť severozápad a sever územia, kde sa očakáva teplotná odchýlka 1 až 3 °C. Pravdepodobnosť, že takéto počasie nastane, je aktuálne vysoká, na úrovni 70 až 100%.

Ešte ale stále nič nie je stratené. Vianoce sú ešte pomerne ďaleko a nejaký krátkodobejší vpád studeného vzduchu vylúčený nie je. Musíme sa ale pripraviť, že tohtoročné Vianoce ako celok by mali byť teplotne nadpriemerné.

Ilustračné foto

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM