han Zo Slovenska

Na Orave VYČÍŇALI vlky: Vtrhli na salaš, zaútočili na stádo oviec a takmer sto ich ZABILI

V hospodárskom dvore v obci Zázrivá v Žilinskom kraji počas noci z piatka (16. 6.) na sobotu vlky zaútočili na stádo oviec.

Ilustračný obrázok k článku Na Orave VYČÍŇALI vlky: Vtrhli na salaš, zaútočili na stádo oviec a takmer sto ich ZABILI
Zdroj: www.unsplash.com

Pre TASR to potvrdil zoológ Národného parku Malá Fatra Tomáš Flajs. Podľa medializovaných informácií zatiaľ našli takmer sto oviec mŕtvych. Presné číslo usmrtených či zranených oviec podľa Flajsa ešte známe nie je, pretože ich stále hľadajú.

„Škody boli spôsobené vlkom dravým na ovčom stáde. Vlky počas nočných hodín rozohnali celé ovčie stádo a hnali ho cez chotár,“ ozrejmil Flajs.

Niekoľko desiatok oviec zo stáda sa podľa jeho slov stále nenašlo. „Nevie sa ešte úplne presné číslo, koľko ich je usmrtených, koľko ich je zranených a koľko ich je živých,“ priblížil.

O útoku vlkov informoval portál My Orava. „Stalo sa to v časti Dubovské lúky nad osadou Plešivá. Stádo s 280 kusmi sa rozutekalo, vlky ich naháňali a postupne zabíjali. Zatiaľ našli 90 mŕtvych a 70 živých, ale aj z nich je približne polovica zranených tak, že pravdepodobne neprežijú,“ píše spomínaný portál.

Kto za to môže?

Situácii by sa podľa neho dalo ľahko prechádzať, avšak v krajine chýbajú systémové preventívne opatrenia. „Toto je vec ktorá sa nemala stať, správe národného parku je to ľúto,“ doplnil.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM