Na polotovary rovno zabudnite! TOP lahôdky, ktoré v Chorvátsku musíte ochutnať
Chorvátsko, to nie je len more a krásne pláže. Na svoje si prídu aj milovníci skvelého jedla. Čo zaujímavé ponúka tamojšia kuchyňa?
K správnej dovolenke patrí aj chutné jedlo a pitie. Pokiaľ si myslíte, že Chorvátsko nemá čím prekvapiť, možno vás vyvedieme z omylu. Väčšina chutí bude navyše vyhovovať aj našincovi, a tak sa nemusíte obávať „divočiny“ na tanieri. Náš tradičný chlieb tu síce nenájdete, no napríklad slanec – slaný rožok z kysnutého cesta, poslúži ako výborná náhrada.
Iný kraj – iný mrav. O Chorvátsku to platí o to viac. V každej časti krajiny natrafíte na inú ponuku lokálnych jedál. Navyše sa často mieša prímorská a vnútrozemská kuchyňa. V našom výbere gastronomických tipov sme sa preto zamerali iba na niekoľko najzaujímavejších pokrmov. Pokiaľ budete skúšať, počas dovolenky určite objavíte aj ďalšie skvelé jedlá.
Čo musíte ochutnať?
V prímorských oblastiach prevládajú ryby, plody mora, zelenina, ovocie a olivový olej. Miestna kuchyňa zdieľa množstvo spoločných znakov s tou talianskou. Vyskúšať môžete grilované ryby (pražma zlatá, morský čert, parmica pruhovaná a iné) a tiež slávky, kalmáre, ustrice, krevety, homáre a chobotnice na nespočet spôsobov. Čím viac do vnútrozemia sa vydáte, tým častejšie vám na stole pristanú mäsové špeciality, omáčky, strukoviny a obilniny. Medzi typické chorvátske pochúťky patrí čevapčiči a ražniči.
TIP: Snáď v každej lepšej reštaurácii si môžete pochutnať na tradičnej sušenej šunke podávanej s olivami a ovčím syrom.
Milovníci polievok by mali vyskúšať mineštru – zeleninový vývar so zemiakmi, kukuricou, fazuľou a podobne. Pokiaľ obľubujete morské plody, poteší vás brudet – „guláš“ z morských plodov a rýb často servírovaný s kukuričnou polentou.
Vyhľadávané dobroty
Populárnym pokrom je pomaly dusené hovädzie mäso na víne s malými knedličkami, ktoré nájdete pod názvom pašticada. Veľkej obľube sa po celom Chorvátsku tešia jedlá pripravené pod pokrievkou peka a takmer na každom kroku nájdete buzara – paradajkovú omáčku s bylinkami a cibuľou s plodmi mora. Medzi skutočné lahôdky patrí aj Crni rizot. V čiernom rizote nesmú chýbať chobotnice a sépie, ktoré mu dodávajú charakteristickú farbu.
Chutný je aj slaný koláč soparnik plnený mangoldom a mladou cibuľkou. Ochutnať by ste mali aj hľuzovky z Istrie, tradičný syr Paški sir z ostrova Pag, ktorý sa často podáva so slávnou šunkou pršut a grilovanú placku z mletého mäsa pljeskavicu.
Na ďalšej strane potešíme milovníkov sladkého a pozrieme sa aj na ponuku alkoholu!