Zo Slovenska

ZMENA pri posilňujúcej dávke vakcíny: Už nebudete čakať dlho, PICHNÚ vás po troch mesiacoch

Slovensko sa podľa slov ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského pripojilo k ostatným krajinám sveta, kde tento interval na základe relevantných vedeckých štúdií už skrátili.

Ilustračný obrázok k článku ZMENA pri posilňujúcej dávke vakcíny: Už nebudete čakať dlho, PICHNÚ vás po troch mesiacoch
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Podať posilňujúcu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 bude na Slovensku možné už po troch mesiacoch. Vyplýva to z aktualizácie usmernenia k aplikácii dodatočnej tretej dávky mRNA vakcíny. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Posilňujúcu dávku je možné podať kompletne zaočkovanej osobe vo veku od 18 rokov najskôr o tri mesiace po podaní poslednej dávky základnej dvojdávkovej očkovacej schémy. Ako doplnila Eliášová, aj osobám, ktoré okrem absolvovania základnej vakcinačnej schémy následne prekonali ochorenie COVID-19, alebo im boli podané monoklonálne protilátky, je možné podať posilňujúcu dávku tiež po troch mesiacoch buď od prekonania ochorenia, alebo po podaní monoklonálnych protilátok.

Kompletne zaočkovanej osobe jednodávkovou vakcínou je možné podať posilňujúcu dávku už po dvoch mesiacoch.

„Umožnenie skrátenia intervalu medzi podaním posilňovacej dávky je ďalším výrazným krokom k záchrane zdravia a životov občanov, a to najmä v čase, keď sa očakáva výrazný nástup ďalšej mutácie koronavírusu – omikronu,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Slovensko sa tak podľa jeho slov pripojilo k ostatným krajinám sveta, kde tento interval na základe relevantných vedeckých štúdií už skrátili.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM