Lucia Lauková Správy

Na psychiatri končia Slováci najčastejšie kvôli alkoholu: Týka sa to najmä mužov

Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií končia Slováci na psychiatri najčastejšie pre poruchy psychiky a správania, ktoré zapríčinil alkohol.

Ilustračný obrázok k článku Na psychiatri končia Slováci najčastejšie kvôli alkoholu: Týka sa to najmä mužov
Zdroj: TASR

Na psychiatrii skončili vlani Slováci najčastejšie pre poruchy psychiky a správania, ktoré zapríčinil alkohol. Vyplýva to zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

Išlo o štvrtinu všetkých hospitalizácií, problém sa týkal častejšie mužov. Najviac pacientov malo 40 až 49 rokov. Najčastejšie boli z Košického, Prešovského a Žilinského kraja.

Najčastejšie dôvody

Pre duševné poruchy a poruchy správania bolo v roku 2017 na psychiatrických oddeleniach posteľových zdravotníckych zariadení spolu 43 009 hospita­lizácií, čo je medziročný pokles o 1,2 percenta.

Muži tvorili celkovo 56,3 percenta prijatí. Najčastejšie boli hospitalizovaní pre poruchy spôsobené užívaním alkoholu a ženy pre afektívne poruchy. Najviac hospitalizácií sa podľa pracovného stavu týkalo nezamestnaných mužov a starobných dôchodkýň, približuje NCZI.

Dlhodobé hospitalizácie

Najvyšší podiel dlhodobých hospitalizácií, viac ako 90 dní, si vyžiadali poruchy správania a emotivity so zvyčajným začiatkom v detstve a počas dospievania a poruchy psychiky a správania zapríčinené užívaním psychoaktívnych lá­tok.

Najvyšší podiel opakovaných prijatí bol pri duševnej zaostalosti. Ďalšou skupinou porúch psychiky vyžadujúcou si časté hospitalizácie boli schizofrénia, schizotypové poruchy a poruchy s bludmi, ukazujú štatistiky NCZI.

Hospitalizácie detí a mladistvých od 0 do 17 rokov tvorili 5,6 percenta všetkých prijatí. Najviac prípadov predstavovali diagnóza zmiešané poruchy správania, ľahká duševná zaostalosť a reakcia na ťažký stres a adaptačné poruchy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM