Aktualizované Zo Slovenska

Na rade je Slovensko: Volodymyr Zelenskyj bude mať prejav v našom parlamente

Národná rada SR bude ďalším miestom, kde sa poslancom prihovorí ukrajinský prezident formou videokonferencie.

Ilustračný obrázok k článku Na rade je Slovensko: Volodymyr Zelenskyj bude mať prejav v našom parlamente
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák / TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovorí poslancom Národnej rady (NR) SR. Urobí tak prostredníctvom videokonferencie. Prenos sa plánuje už na aktuálnej 65. schôdzi. Potvrdila to hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová s tým, že aktuálne dolaďujú technické riešenia prenosu a čas.

Záujem Zelenského mal tlmočiť predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina) ukrajinský veľvyslanec Jurij Muška. Urobil tak pri otvorení výstavy v NR SR venovanej fotografiám, ktoré zobrazujú vojnové zločiny páchané na Ukrajine.

Reakcia Kollára

„Myslím si, že je to správne. Je dôležité, aby sme si uvedomili, že Ukrajina bojuje aj za nás, že to nie je len boj medzi Ukrajinou a Ruskom, že to nie je len špeciálna vojenská operácia. Tu sa nastavujú budúce dejiny, systém, ako sa budeme pozerať na krajiny, ktoré sa z ničoho nič rozhodnú zobrať si, odkrojiť kus územia inej krajiny," reagoval Kollár na otázku, či je to správny krok.

Poznamenal, že ide o dôležitý signál aj z pohľadu budúcnosti, že takéto postupy akejkoľvek krajiny voči inej sú neprijateľné.

Limitovaný priestor

Čo sa týka termínu Zelenského vystúpenia, podľa Kollárových slov je parlament trochu limitovaný aj tým, že sa nevie, kedy skončí rokovanie o žiadosti prokuratúry o súhlas na vydanie Roberta Fica (Smer-SD) do väzby. „Principiálne by som to chcel urobiť čo najskôr. Dáme si nejaké dva termíny, aby sme to vedeli spraviť," dodal.

Poznamenal, že v pléne na tento účel musia ešte zabezpečiť technické otázky, ako veľkú obrazovku, a tiež musí plénum odsúhlasiť Zelenského vystúpenie.

Zelenskyj sa od napadnutia Ukrajiny Ruskou federáciou prihovoril už viacerým národným parlamentom, ale aj protestujúcim na rôznych zhromaždeniach vo svete odsudzujúcich ruskú agresiu. Okrem iného sa spojil aj s poslancami Európskeho parlamentu.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM