Rôzne Technológie

Na rok 2018 si pre nás vesmír pripravil zaujímavé nebeské predstavenia

Leto 2018 bude vďaka zatmeniu Mesiaca magické. Mesiac bude na oblohe neprehliadnuteľný!

Ilustračný obrázok k článku Na rok 2018 si pre nás vesmír pripravil zaujímavé nebeské predstavenia
Zdroj: pixabay

Aj v roku 2018 nás vesmír poteší úžasnými úkazmi. Najzaujímavejšie z nich – návrat kométy Wirtanen a júlové zatmenie Mesiaca, si rozhodne nenechajte ujsť. Niektoré úkazy budú viditeľné voľným okom.

Bez ďalekohľadu

Každým dňoch dochádza vo vesmíre k úžasným úkazom, ktoré fascinujú nielen astronómov. Na veľkú väčšinu z nich však potrebujeme špeciálne vybavenie, aby sme sa z nich mohli tešiť. Marek Husárik z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied však pre portál Aktuality.sk vybral spomedzi všetkých tie, ktoré bude možné pozorovať voľným okom.

V tomto roku sa podľa neho môžeme tešiť na viacero konjukcií planét – čas, kedy sa z pohľadu zo Zeme dve nebeské telesá nachádzajú na rovnakej pozícii na oblohe. Pozorovateľné budú konjukcie Saturna a Merkúra (13. január, pred 07:00 hod.), Venuše a Merkúra (4. marec, po 17:30 hod. a 20. marec, po 18:00 hod.), Saturna a Marsu (začiatok apríla, po 03:00 hod.) či Jupitera a Merkúra (21. december, po 06:30 hod.).

Návrat kométy a zatmenie Mesiaca

Milovníkov vesmíru poteší aj návrat kométy a zatmenie Mesiaca, ktoré si tiež budeme môcť vychutnať bez ďalekohľadov.

Po viac než piatich rokoch sa v blízkosti Slnka a Zeme objaví kométa 46P/Wirtanen. Kométa patrí do tzv. Jupiterovej rodiny komét, ktoré majú najvzdialenejšie body svojich dráh vo vzdialenostiach 5 až 6 astronomických jednotiek od Slnka. Rozmer jej jadra je asi 1,2 km a rotuje s periódou viac než 6 hodín. Ak premeškáte návrat kométy, ďalšia príležitosť uvidieť ju na vlastné oči už nebude.

Ešte zaujímavejšie bude zatmenie Mesiaca 27. júla so začiatkom o 19:15 hod. Mesiac vyjde v tento deň nad obzor o hodinu neskôr. Na východe o 20:07 hod., na západe o 20:27 hod. To najlepšie z predstavenia môžete očakávať o 20:24 hod., kedy začne časť Mesiaca naberať červenkastý odtieň. Celý Mesiac pohltí tieň o 21:30 hod., pričom najkrajšia časť úplného zatmenia nastane o 22:22 hod.

„Mesiac bude skutočne na oblohe neprehliadnuteľný, masívne červený a fascinujúci. Nebude to trvať príliš dlho, iba hodinu a trištvrte. Fáza úplného zatmenia sa končí vystupovaním Mesiaca z tieňa o 23:13 hod. a prechodom do polotieňa,“ zdôrazňuje astronóm SAV.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM