ELA Rôzne

Na Slovensko mieria búrky a výdatnejší dážď. Kde očakávať prvé zrážky?

Počasie sa na našom území už v nadchádzajúcich hodinách výraznejšie zmení.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensko mieria búrky a výdatnejší dážď. Kde očakávať prvé zrážky?
Zdroj: TASR/AP

Zažívame mimoriadne teplé dni, ktoré má na svedomí veľmi teplé prúdenie. Teplý vzduch sa k nám dostáva od juhozápadu po okraji tlakovej výše. Ten dvíha teploty na poriadne vysoké hodnoty, ktoré sa blížia až k hranici +30 °C.

Počasie, ktoré na našom území prevláda je teplotne výrazne nadpriemerné, no to sa už čoskoro zmení. V priebehu nasledujúcich hodín sa o zmenu postará studený front, informuje iMeteo.sk.

Dorazia búrky a dážď

K zmene počasia by na našom území malo dôjsť v priebehu štvrtkového popoludnia. Do našej oblasti sa totiž dostane studený front na ktorom sa začnú tvoriť prehánky a búrky.

Prvé prehánky a búrky sa očakávajú predovšetkým na severozápade, v oblasti Trenčianskeho a Žilinského kraja.

V priebehu podvečera by sa zrážky a búrky mali rozširovať cez západné Slovensko, ďalej smerom na východ. Búrky sa vyskytnú predovšetkým na západe a severozápade územia. Na zvyšku územia sa očakáva skôr dážď. Zrážková činnosť by sa mala rozširovať postupne smerom nad východné Slovensko.

Od piatka sa ochladí

Studený front neprinesie len zrážky, ale predovšetkým ochladenie. Za ním k nám totiž začne prenikať od severozápadu veľmi chladný vzduch.

V dôsledku toho sa teploty doslova prepadnú. Piatkové teploty by sa v porovnaní s tými štvrtkovými mali pohybovať o 5–7 °C nižšie. Maximálne teploty počas piatka sa očakávajú len v rozmedzí +15 až +23 °C.

Zrážky môžu byť aj výdatnejšie

Treba poznamenať, že vývoj na nadchádzajúce dni nie je celkom jednoznačný. Numerické modely totiž simulujú, že sa na studenom fronte vytvorí plytká tlaková níž nad oblasťou Maďarska, ktorá by sa mohla presunúť nad Ukrajinu.

„S tým súvisí aj nejednoznačnosť v celkových očakávaných úhrnoch zrážok. Ako vidieť na jednotlivých výstupoch numerických modelov, tak na našom území môže spadnúť od 10 do 40 mm zrážok, ale lokálne by mohlo spadnúť aj niekoľko desiatok milimetrov,“ dodáva iMeteo.sk.

Ilustračné foto

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM