Aktualizované ELA Rôzne

Na Slovensko mieria silné búrky. Po vlne horúčav udrú na TÝCHTO miestach

Naše územie v priebehu utorka čaká veľmi horúce počasie, no vo večerných hodinách začne počasie ovplyvňovať studený front.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensko mieria silné búrky. Po vlne horúčav udrú na TÝCHTO miestach
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Aktualizované 8:47: Na strednom a východnom Slovensku hrozia v stredu búrky s krúpami. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého stupňa pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj.

Meteorológovia varujú, že s búrkami môžu byť spojené krátkodobé, no intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Dôjsť môže aj k stekaniu vody zo svahov, zatápaniu pivníc či podchodov.

SHMÚ zároveň vydal na štvrtok (30. 7.) výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Teplota tu môže dosiahnuť 33 stupňov Celzia.

Platia výstrahy

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami, ktoré v niektorých okresoch dosiahnu 35 až 36 stupňov Celzia. Výstrahy platia v utorok od 13.00 do 18.00 h.

Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami platí pre celý Bratislavský kraj a okresy Trnava, Dunajská Streda, Galanta, Senica a Skalica v Trnavskom kraji. Tiež okresy Šaľa a Komárno v Nitrianskom kraji. Výstrahy platia v utorok od 13.00 do 18.00 h.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozorňujú meteorológovia. V danom ročnom období a oblasti sú nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Horúčavy vystriedajú búrky

Cez strednú Európu bude postupovať studený front a pred ním bude do našej oblasti vrcholiť prílev teplého vzduchu. „Vďaka tomu dnes budú teploty, predovšetkým na západnom Slovensku stúpať poriadne vysoko. Dnešné maximálne teploty sa vyšplhajú na +27 až +32 °C, ale na západnom Slovensku budú teploty atakovať až hranicu +35 °C,“ informuje portál iMeteo.sk.

Večer od 20.00 h zároveň SHMÚ varuje pred búrkami v celom Bratislavskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji. Tiež vo viacerých okresoch Nitrianskeho a Žilinského kraja a v okrese Žarnovica v Banskobystric­kom kraji.

Mimoriadne teplé počasie nás čaká predovšetkým na krajnom západe a práve tu dnes po vlne horúčav dorazia aj intenzívne búrky. Tie by sa síce mali prehnať cez celé Slovensko, ale práve na krajnom západe a severozápade by mali byť najintenzívnejšie.

Vo večerných hodinách začne počasie od severozápadu na našom území ovplyvňovať výrazný studený front, ktorý bude prinášať intenzívne búrky do Česka, Rakúska, Nemecka či Poľska a večer by sa sformované búrky mali dostať aj nad naše územie.

Búrková línia

Prvé búrky sa očakávajú na krajnom západe a severozápade už krátko po 20:00. Očakáva sa, že na čele studeného frontu sa sformuje búrková línia, ktorá do polnoci postúpi západným Slovenskom a Považím, Ponitrím a Kysucami. Následne budú búrky v nočných hodinách postupovať smerom na východ.

„Nakoľko by búrky na naše územie mali doraziť sformované v kompaktnejšej búrkovej línii, treba počítať so silným nárazovým vetrom,“ dodáva iMeteo.sk.

Riziko nárazového vetra je veľmi vysoké predovšetkým na Záhorí, na Považí a v západnej časti Podunajskej nížiny. Na zvyšku územia, klesá riziko vetra pod 40 %.

Streda s búrkami

V stredu bude oblačno, miestami prehánky alebo búrky. Teploty 25 až 30 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 27 až 30 stupňov C.

Na strednom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Výstrahy 2. stupňa (oranžová farba) pred búrkami s pravdepodobnosťou krupobitia platia na viacerých územiach.

Zdroj: SHMÚ
Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM