Správy Ona

Na Slovensko prichádza nový trend: Materskú poberá stále viac mužov

Väčšina ľudí si predstaví ženu, ktorá sa stará o nového člena rodiny. Aj na Slovensku však nastupuje trend, kedy materskú dávku poberá čoraz väčší počet mužov.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensko prichádza nový trend: Materskú poberá stále viac mužov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Od začiatku tohto roka do 31. mája Sociálna poisťovňa vyplácala 11 137 mužom dávku materské. Tento počet sa výrazne priblížil k údajom z roku 2018, kedy za obdobie celého roka túto dávku dostávalo 12 836 mužov. Potvrdzuje sa tak rýchlo rastúci trend poberania dávky materské v tejto skupine poistencov. V roku 2016 Sociálna poisťovňa dávku priznala a vyplácala 3076 mužom a v roku 2017 ich bolo 6553.

Dávku materské Sociálna poisťovňa zatiaľ v tomto roku nepriznala pre nesplnenie podmienky starostlivosti o dieťa alebo podmienky súčasného nepoberania rodičovského príspevku matkou v 202 prípadoch.

V ďalších 31 prípadoch dávka nebola priznaná z dôvodu nesplnenia potrebnej podmienky nemocenského poistenia v trvaní 270 dní.

„Sociálna poisťovňa sa tak ohradzuje proti správam ‚o zamietnutých tisíckach žiadostí‘, ako to v uplynulých týždňoch prezentovali médiá na základe tvrdení neúspešných žiadateľov alebo niektorých politikov,“ zdôraznil hovorca poisťovne Peter Višváder.

Foto: ilustračné

Za akých podmienok môže poberať materské muž? Dozviete sa to v našom videu.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM