Správy

Na Slovensku narastá počet legálne žijúcich cudzincov: Polícia musí reagovať

Počet legálne žijúcich cudzincov na Slovensku enormne narastá, za šesť rokov sa zdvojnásobil. Zvyšuje sa aj vyťaženosť administrácie na policajných oddeleniach.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku narastá počet legálne žijúcich cudzincov: Polícia musí reagovať
Zdroj: TASR

S cieľom skvalitniť poskytovanie služieb pripravuje polícia niekoľko zásadných opatrení, pracuje aj na novele zákona o pobyte cudzincov. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície (ÚHCP) Ladislav Csémi ozrejmil, že už prijali určité opatrenia. Ako príklad spomenul postupné rozširovanie stránkových pracovísk. „Uskutočnili sme organizačné zmeny na Úrade hraničnej a cudzineckej polície, vykonali sme legislatívne zmeny. Od januára sme zaviedli systematické prerozdelenie spisov medzi jednotlivými oddeleniami cudzineckej polície,“ priblížil.

Polícia však podľa jeho slov naďalej eviduje neúmerný nárast a tlak na vybavovací proces v tejto oblasti, a to aj vzhľadom na počty cudzincov a tiež náročnosť procesu. „Preto pracujeme na opätovnej novele zákona o pobyte cudzincov s cieľom ďalšieho uľahčenia procesu,“ vysvetlil.

Nové oddelenie plánujú vybudovať do troch mesiacov v Ružomberku. Pokračovať budú aj v prebudovávaní niektorých priestorov oddelení. „Tak aby všetky oddelenia spĺňali štandardy stránkových pracovísk a zlepšili prostredie nielen pre žiadateľov, ale aj pre policajtov,“ doplnil.

Avizoval, že v priebehu niekoľkých týždňov plánujú predstaviť celoslovenský objednávací systém pre všetky kategórie cudzincov. Ozrejmil, že doteraz to bolo možné len pre zamestnancov strategických podnikov. Týmito opatreniami chce polícia dosiahnuť primerané poskytovanie služieb cudzincom. Dôraz budú podľa Csémiho slov aj naďalej klásť na dodržiavanie zásad bezpečnosti Slovenska a riadenej migrácie.

Polícia informovala, že za minulý rok musela spracovať 38 600 žiadostí o pobyt. Legálne žije na Slovensku 120 000 cudzincov, 65 300 z nich je z krajín mimo Európskej únie. „Po prvýkrát je ich viac ako tých z Únie,“ doplnila polícia. Z roka na rok sa počet udelených pobytov podľa policajných informácií zvyšuje o desať až 15 percent.

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM