Rôzne Technológie

Na Slovensku pribúdajú legálni majitelia dronov: Úrad už rozdal aj prvé sankcie

Moderné zariadenia v podobe lietajúcich dronov sa tešia stále väčšej popularite. Na ich prevádzku však treba splniť niekoľko podmienok.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku pribúdajú legálni majitelia dronov: Úrad už rozdal aj prvé sankcie
Zdroj: TASR

Rozmach lietajúcich dronov a neustále klesajúca cena postupne priniesli tieto zväčša štvorvrtuľové zariadenia aj na slovenské nebo. Nezriedka ich vidíme lietať nad mestami, denne obdivujeme nádherné videá na internetových portáloch.

Počet registrovaných majiteľov rastie

Na let s dronom však treba splniť určité podmienky. Pokiaľ sa jedná o ťažšie modely, alebo drony vybavené snímacími zariadeniami, ich prevádzkovateľ musí žiadať o povolenie na prevádzkovanie leteckých prác a rovnako zložiť teoretické a praktické skúšky.

O aktuálne informácie sme požiadali aj Dopravný úrad. Ten nám zaslal štatistiku počtov vlastníkov spôsobilých lietať bez pilota. Kým v januári 2015 bol tento počet len 7 ľudí, v rovnakom mesiaci v roku 2016 splnilo všetky podmienky 41 držiteľov dronov. V januári roku 2017 ich už bolo 82 a do júna 2017 Dopravný úrad eviduje rovných sto užívateľov.

“Dopravný úrad eviduje 95 vydaných povolení pre fyzickú osobu, ktorá ovláda lietadlo spôsobilé lietať bez pilota a Dopravným úradom bolo vydaných 26 povolení na vykonávanie leteckých prác s lietadlom spôsobilým lietať bez pilota pre právnické osoby,“ informuje Martin Němeček, inšpektor OPL z Dopravného úradu.

Rozdali prvé pokuty

Pokiaľ s dronom lietate a porušíte niektoré z pravidiel, hrozia vám sankcie. Ako sme sa dozvedeli, Dopravný úrad ich už niekoľko uložil. Konkrétne sa jednalo o fyzické osoby. Zatiaľ čo v roku 2015 nebola udelená ani jedna sankcia, v roku 2016 to boli tri menšie pokuty. Dve boli udelené vo výške 50 eur, jedna mala hodnotu 150 eur. V aktuálnom roku zatiaľ nebola uložená žiadna pokuta za prevádzku bezpilotného lietadla.

Dodržujte podmienky

Či už povolenie na prevádzku drona máte, alebo nie, pokiaľ takéto lietadlo ovládate, musíte podľa inšpektora OPL Martina Němečeka z Dopravného úradu: „dodržiavať podmienky určené Dopravným úradom v rozhodnutí č. 1/2015 z 19.08.2015, ktorým sa určujú podmienky vykonania letu lietadlom spôsobilým lietať bez pilota vo vzdušnom priestore Slovenskej republiky.“

Všetky základné informácie , vrátane upozornení na obmedzenia a splnenie požiadaviek v súlade s inými všeobecne záväznými právnymi predpismi sú uvedené na TOMTO webe.

Už onedlho sa pozrieme, akých priestupkov a trestných činov sa môžete dopustiť, pokiaľ s dronom lietate bez potrebných povolení a porušujete predpisy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM