Zo Slovenska

Na Slovensku pribudnú nové chránené územia. Na týchto miestach už zápalkou neškrtnete

Dôvodom vyhlásenia chránených areálov je formálna výzva od Európskej komisie.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku pribudnú nové chránené územia. Na týchto miestach už zápalkou neškrtnete
Zdroj: TASR

Na Slovensku pribudne od júla päť nových chránených areálov, a to Vinište, Mostová, Bradlo, Nesvadské piesky a Jurský Chlm. Vyhlásenie chránených areálov v stredu (10. 6.) schválila vláda.

Nové chránené areály

Dôvodom vyhlásenia chránených areálov je aj „formálna výzva od Európskej komisie, ktorá sa týka nedostatočného vyhlasovania lokalít európskeho významu a schvaľovania programov starostlivosti“, uvádza sa v materiáli. „Keďže sa predmetné chránené areály prekrývajú s ôsmimi územiami európskeho významu, ich vyhlásenie prispeje k splneniu záväzkov, ktoré Slovensku vyplývajú,“ uviedlo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Chránený areál Vinište sa nachádza v okrese Topoľčany v katastrálnom území Podhradie. Platiť tam bude tretí stupeň ochrany prírody. Zabezpečiť sa tam má napríklad ochrana porastov borievky obyčajnej, vyplýva z materiálu.

Pre areál Bradlo bude platiť piaty stupeň ochrany. Nachádza sa v okrese Revúca v katastrálnom území Nandraž a Rákoš. Ochrániť sa tak má šesť druhov živočíchov európskeho významu.

Územie chráneného areálu Nesvadské piesky (okres Komárno) je súčasťou Chráneného vtáčieho územia Dolné Považie. V areáli Nesvadské piesky sa nachádzajú biotopy rastlín národného významu, ako sú kurička klbkatá alebo silenka dneperská, a tiež biotop koníka stepného. Areál bude rozdelený na dve zóny. V zóne C bude platiť tretí stupeň ochrany, v zóne D druhý stupeň.

V Jurskom Chlme sa má chrániť pichliač úzkolistý, kosatec pochybný aj kozinec bezbyľový. Areál sa nachádza v okrese Komárno v katastrálnom území Búč a v okrese Nové Zámky v katastrálnom území Mužla. Bude tam platiť tretí stupeň ochrany, uviedol envirorezort. Celková výmera chráneného areálu je 103,10 hektára.

Účelom vyhlásenia chráneného areálu Mostová (okres Komárno) je zas dosiahnutie a následné zachovanie priaznivého stavu vnútrozemských slanísk a slaných lúk, ktoré sa na tomto území nachádzajú. Mostová bude taktiež rozdelená na dve zóny, v ktorých bude platiť štvrtý a tretí stupeň ochrany.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM